Flagga för Sri Lanka

Flagga Sri Lanka, Flagga Sri Lanka
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Civila flaggor och handelsflaggor
Land:
Sri Lanka
Kapital:
Officiellt: Sri Jayewardenepura - Kotte (i utkanten av Colombo, ca 100 000 invånare); de facto: Colombo (ca 1 miljon invånare).
Storlek:
65.610 km²
Befolkning:
19.905.165
Kontinent:
Asien
Språk:
Sinhala och tamil; lingua franca engelska
Valuta:
Sri Lanka rupie (LKR)
Flaggan antogs den:
16.12.1978

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.
Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Gul med två områden; området på flaggstången har två lika stora vertikala ränder (grön, orange); området bredvid är en stor mörkröd rektangel med ett gult lejon som håller ett svärd, det finns också ett gult blad i vart och ett av de fyra hörnen; flaggans gula basfärg fungerar som en kant runt hela flaggan såväl som de enskilda områdena inom flaggan.

Betydelse

Delar av flaggan härstammar från det singalesiska kungadömet Kandy. Singhala eller Sinhala betyder "lejonet". Svärdet symboliserar auktoritet. Den guldgula kanten symboliserar buddhismen, som ska skydda landet. År 1951 tillkom de två vertikala ränderna (grön och orange). Grönt symboliserar muslimer och orange symboliserar hinduer. När landet 1972 bytte namn från Ceylon till Sri Lanka lades ett löv till i vart och ett av de fyra hörnen i den mörkröda rektangeln. Bladen påminner om det träd under vilket Siddhartha satt när han blev upplyst och Buddha.

Anthem

Kompositör: ආනන්ද සමරකෝන් (Ananda Samarkone) Textförfattare: ආනන්ද සමරකෝන් (Ananda Samarkone) (Sinhala), M. Nallathamby (Tamil)

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Sri Lanka.

Detta är vad en AI säger om Sri Lanka-flaggan
Sri Lankas flagga antogs 1948 och är en symbolisk representation av nationen. Den består av ett svärd i guld på ett safirblått fält omgivet av två ränder i orange och grönt. Flaggans färger symboliserar de fyra huvudreligionerna i landet: Buddhism, hinduism, islam och kristendom. Svärdet står för landets självständighet och frihet.
Detta är vad en AI vet om Sri Lanka-flaggans historia
Sri Lankas nationella flagga introducerades den 2 mars 1951. Flaggan består av ett orange fält, en vit rand i mitten och ett grönt fält. Färgerna representerar de fyra huvudreligionerna i landet: Buddhism (blå), hinduism (orange), islam (grön) och kristendom (vit). Flaggan blev symbol för Sri Lankas självständighet när landet befriades från det brittiska kolonialväldet 1948.
Så här beskriver en AI Sri Lanka-flaggan
Sri Lankas nationalflagga är en horisontell flagga som består av en orange rand, en vit rand och en grön rand. Den orange färgen står för tamilerna, den vita färgen för singaleserna och den gröna färgen för de muslimska minoriteterna. I mitten av flaggan finns ett gyllene svärd, som står för landets självständighet och mod.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.