Flagga för Österrike

Flagga Österrike, Flagga Österrike
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Civila flaggor och handelsflaggor
Land:
Österrike
Kapital:
Wien
Storlek:
83.858 km²
Befolkning:
8.174.762
Kontinent:
Europa
Språk:
Tyska (92,3%), officiella språk: Tyska, Slovenska (regionalt), Kroatiska (regionalt)
Valuta:
Euro (EUR)
Flaggan antogs den:
30.04.1945

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Österrikes flagga är horisontellt randig i färgerna rött, vitt, rött.

Hertig Fredrik II (1210-1246), den siste Babenberg, införde denna flagga 1230, eftersom han ville visa större oberoende från det romerska riket med sin egen flagga.

Anthem

Kompositör: Johann Baptist Holzer aus Korneuburg (17. Mai 1753 - 7. September 1818) Textförfattare: Paula von Preradovic (1881-1951)
Texter:

Förbundshymn: Land av berg, land vid flod, land av fält, land av katedraler, land av hammare, rikt på framtid: Du är hemland för stora söner, nation, begåvad för skönhet, mycket prisade Österrike. Hett omtvistad, vilt omstridd, du ligger mitt i kontinenten, som ett starkt hjärta. Sedan tidiga förfäders dagar har du burit bördan av ett högt uppdrag, mycket beprövade Österrike. Låt oss modigt gå in i den nya tiden, fria och trogna, arbetsglada och fulla av hopp! Låt oss förenas i broderliga körer, fosterland, och svära trohet till dig, högt älskade Österrike!

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Österrike.

Detta är vad en AI säger om Österrike-flaggan
Österrikes nationalflagga består av tre jämnt fördelade horisontella ränder i rött, vitt och rött. Den infördes som statsflagga 1804 och är en av de äldsta nationalflaggorna i världen. Den symboliserar landets enighet och används ofta vid offentliga evenemang.
Detta är vad en AI vet om Österrike-flaggans historia
Den österrikiska nationalflaggan är en symbol för Österrikes nationella stolthet. Den användes första gången 1230 som en vit-röd-röd flagga när Österrike fortfarande var en del av det heliga romerska riket. År 1918 antogs flaggan som den officiella nationella flaggan för den första republiken Österrike och har förblivit oförändrad fram till idag. Flaggan består av tre jämnt vertikala ränder i färgerna rött, vitt och rött.
Så här beskriver en AI Österrike-flaggan
Österrikes nationalflagga består av tre lika stora horisontella ränder i rött, vitt och rött. De övre och nedre ränderna är röda, mittremsan är vit. I mitten av den vita randen finns det österrikiska federala vapnet. Det består av en svart dubbelörn på en gyllene sköld. Den dubbelhövdade örnen har Österrikes slott och berg avbildade på sin bröstsköld. Örnen kröns av ett gyllene kors och har ett svärd och en lans i sina klor.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.