Flagga för Storbritannien

Flagga Storbritannien, Flagga Storbritannien
Bildförhållande:
3:5 / 1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Storbritannien
Kapital:
London
Storlek:
243.000 km²
Befolkning:
60.270.708
Kontinent:
Europa
Språk:
Engelska, walesiska, gaeliska, korniska
Valuta:
Brittiskt pund (GBP)
Flaggan antogs den:
31.12.1800
Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

"Union Jack" är det traditionella namnet på Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands nationalflagga; officiellt kallas den också "Unionsflaggan". Flaggan har hissats i sin nuvarande form sedan 1801.

Utformning av den brittiska flaggan

Union Jack representerade en överlagring av den engelska flaggan (rött kors på en vit bakgrund, känd som St George's Cross), den skotska flaggan (vitt St Andrew's Cross på en blå bakgrund) och den irländska flaggan (rött St Andrew's Cross på en vit bakgrund, känd som St Patrick's Cross).

Ursprunget till Storbritanniens flagga

Union Jack introducerades först under kung James I 1606 som ett resultat av den personliga unionen mellan Skottland och England[2] och användes fram till 1649. I sin ursprungliga form var den bara en överlappning av Englands och Skottlands flaggor.

Efter det engelska inbördeskriget lades den irländska harpan till i Englands flagga fram till 1654, och var i mitten av flaggan fram till 1660.

Den ursprungliga Union Jack användes sedan igen från 1660 till 1801. År 1707 skedde den slutliga unionen mellan Skottland och England genom Act of Union 1707.

År 1801, med den politiska integrationen av den angränsande ön Irland, införlivades den dåvarande irländska flaggan också i Union Jack.

Att Union Jack är asymmetrisk beror på att det skotska Andreaskorset och det irländska Patrickskorset ska stå "sida vid sida" på lika villkor. Heraldiskt sett uppnås detta genom att de motsvarande symbolerna inte överlagras centralt, utan genom att de "förskjuts" mot varandra. Englands St George's Cross, till exempel, är placerat centralt ovanpå alla andra kors, vilket symboliserar Englands dominans över länderna Skottland och Irland.

År 1809 förklarades Union Jack som den brittiska nationalflaggan av parlamentet.

Wales flagga har däremot aldrig ingått i Union Jack, eftersom Wales redan var anslutet till England genom Act of Union 1536, långt innan Förenade kungariket grundades. Det finns dock förslag på en Union Jack med det walesiska Davids korset (gult kors på svart bakgrund). År 2007 uteslöt den brittiska kulturministern Margaret Hodge inte en ny design.

Beteckning Union Jack

Namnet "Jack" syftar på dess ursprungliga användning som bogflagga på (krigs-) fartyg under Charles II (på tyska: "Gösch"). Andra förklaringar till namnet är att "Jack" härstammar från soldatkläder eller namnet på James I, som introducerade denna flagga i sin ursprungliga form.

Källa: Wikipedia

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Anthem

Kompositör: unbekannt Textförfattare: unbekannt
Texter:

Gud bevare drottningen:

Gud bevare vår ädla drottning!

Länge leve vår ädla drottning!

Gud bevare drottningen!

Gör henne segerrik,

lycklig och ärofull,

Så att hon kan regera länge över oss.

Gud bevare drottningen!

O Herre vår Gud, res dig,

Skingra hennes fiender

Och sedan ta ner dem.

Låt deras politiska planer misslyckas,

omintetgöra deras skurkaktiga planer.

På detta baserar vi vårt hopp!

Gud rädda oss alla.

Herre, du som kan göra allt,

Vi bönfaller dig, var barmhärtig mot vår drottning

och låt henne regera länge!

Att hon kan försvara vår rätt

Och ge oss anledning

Att sjunga med hela vårt hjärta och stark röst:

Gud bevare vår drottning!

Flaggans färger

Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Rot
HEX
#C8102E
RGB
200, 16, 46
CMYK
0, 100, 80, 5
RAL
3028
Pantone
186
Blau
HEX
#012169
RGB
1, 33, 105
CMYK
100, 85, 0, 39
RAL
5026
Pantone
280

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Storbritannien.

Detta är vad en AI säger om Storbritannien-flaggan
Storbritanniens nationalflagga är också känd som Union Jack. Den är en kombination av flaggorna för de tre kungadömena England, Skottland och Nordirland. Flaggan introducerades 1801 när de tre kungadömena förenades för att bilda Förenade kungariket Storbritannien och Irland. Det är en av de äldsta nationella flaggorna i världen och används också som en symbol för Förenade kungariket.
Detta är vad en AI vet om Storbritannien-flaggans historia
Storbritanniens nationalflagga, även känd som Union Jack, användes första gången 1606 när kung James I av England och kung James VI av Skottland förenades. Flaggan består av flaggorna från England, Skottland och Irland, som förenades till en enda symbol för unionen mellan de tre kungadömena. Några mindre förändringar har gjorts i flaggan genom historien, men den grundläggande designen har förblivit oförändrad sedan den infördes på 1600-talet.
Så här beskriver en AI Storbritannien-flaggan
Storbritanniens nationalflagga består av Union Jack, som är sammansatt av flaggorna för England, Skottland och Nordirland. Den är en kombination av det engelska kungahusets röda St George's Cross, den skotska kyrkans vita St Andrew's Cross och Irlands röda St Patrick's Cross. Union Jack är en kombination av tre olika flaggor och symboliserar unionen mellan de tre kungadömena. Den består av ett blått fält med ett vitt kors som bär ett rött kors i mitten.

Flaggor av Storbritannien

Städer

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.