Flagga för Skottland

Flagga Skottland, Flagga Skottland
Bildförhållande:
5:3
Land:
Storbritannien
Stat:
Skottland
Kapital:
Edinburgh

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Skottlands flagga består av en vit saltire på en mörkblå bakgrund. En sällan använd version har en ljusblå bakgrund. En flagga som officiellt är förbjuden för allmänheten, men som ändå används ofta, har ett rött stigande lejon omgivet av "fleur-de-lis" dubbla barer på en gul grund. Detta är den skotska kungliga flaggan ("Lion Rampant"). Den skotska flaggan är en av de äldsta flaggorna i världen, med anor från 800-talet. En tradition berättar att kung Hungus (eller Angus) år 832 ledde pikterna och skottarna i strid mot anglosaxarna. Hungus och hans soldater blev omringade och han bad om befrielse. Under natten uppenbarade sig aposteln Andreas (som hade korsfästs på ett diagonalt kors) och försäkrade Hungus att hans armé skulle segra. I gryningen tog molnen på den blå himlen formen av ett diagonalt kors. Pikterna och skottarna blev uppmuntrade, medan anglosaxarna blev skräckslagna och slutligen besegrade. Andreaskorset har sedan dess varit Skottlands flagga.Det finns ingen exakt officiell definition av den blå färgen. Det blå som använts har varierat under århundradena, från ljust himmelsblått till mörkt marinblått. Ett skämt säger att valet av nyans baserades på vilken blå nyans som var tillgänglig till det billigaste priset. På senare tid har man dock kommit överens om att använda Pantone 300. Oavsett vilken nyans som används måste den alltid vara ljusare än den som finns på Union Jack. Storleksförhållandet är inte heller officiellt fastställt, men anges i allmänhet som 5:3 eller 3:2 (den första versionen är att föredra). Bredden på tvärslåarna ska vara en femtedel av flaggans höjd.(Wikipadia)

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Skottland.

Detta är vad en AI säger om Skottland-flaggan
Skottlands flagga är också känd som flaggan för det skotska statsvapnet. Den är också känd som Saltire och är ett vitt kors på en blå bakgrund. Det är den äldsta flaggan i världen som fortfarande används idag. Den har använts som symbol för Skottland sedan 800-talet.
Detta är vad en AI vet om Skottland-flaggans historia
Skottlands flagga är en av de äldsta flaggorna i världen. Den användes första gången 1385 som flagga för det skotska kungahuset och består av ett vitt X på en blå bakgrund. År 1606 erkändes flaggan som den officiella flaggan för Konungariket Skottland. Sedan dess har den blivit den officiella flaggan för landet Skottland i Förenade kungariket.
Så här beskriver en AI Skottland-flaggan
Skottlands flagga i Förenade kungariket är ett vitt kors på en blå bakgrund. Det vita korset är en saltire bestående av två diagonala linjer som korsar varandra i mitten. I varje hörn av korset finns en vit stjärna. Flaggan är också känd som St Andrews Cross och är en symbol för Skottland och dess nationella identitet. Den används ofta som nationsflagga och är en populär symbol på vapensköldar, flaggor och andra symboler.

Federala stater

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.