Flagga för Armenien

Flagga Armenien, Flagga Armenien
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Armenien
Kapital:
Jerevan
Storlek:
29.800 km²
Kontinent:
Asien
Språk:
Armeniska
Valuta:
Dram (AMD)
Flaggan antogs den:
13.08.1991

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Armeniens flagga infördes den 15.06.1919. Före 1919 användes en röd-blå-grön flagga inofficiellt, främst bland armenier som levde i exil. När Röda armén ockuperade landet i april 1921 infördes en röd flagga med guldinitialer för Armeniska socialistiska sovjetrepubliken, som förblev i denna form fram till bildandet av den transkaukasiska federationen med Armenien 1922. Från 1922 till 1936 var federationens flagga också en röd flagga. Den var inte helt olik Sovjetrysslands flagga mellan 1918 och 1924. Stjärnan med hammaren och sickeln i den stod i flaggans mitt, och i en halvcirkel runt den fanns federationens initialer.
Efter Federationens slut anslöt sig Armenien till Sovjetunionen och antog en flagga som liknade de som alla sovjetrepubliker använde från 1937 och framåt, röda flaggor med guldinitialer, kompletterade med hammaren, sickeln och stjärnan i guld. Den 17.12.1952 antogs en ny flagga med tre horisontella ränder i förhållandet 3:2:3 i rött, blått och rött. I lä, nära flaggstången, visade flaggan återigen hammaren, sickeln och stjärnan i den övre röda remsan.Den 24 augusti 1990 återinfördes 1919 års flagga som nationalflagga, och den 23 september 1991 blev den återigen officiell statssymbol. Den visar tre horisontella band i rött, blått och orange. Rött står för frihet och oberoende och för det blod som spilldes i kampen för detta, blått för landskapet och orange för folkets styrka och mod.
Armeniens nuvarande nationalvapen infördes den 19.04.1992 och visar en sköld som är uppdelad i fyra delar med en hjärtsköld på toppen. Fälten visar: i det första fältet, på blått, en gyllene leopard som tittar åt vänster och ett likbent kors; i det andra fältet, på rött, en flygande, gyllene, tvåhövdad örn; i det tredje fältet, på rött, två gyllene örnar mellan en sol som avbildas som en ring; i det fjärde fältet, på blått, ett gyllene lejon med en krona som håller ett kors med en lång vertikal stav. Den lilla hjärtskölden visar i guld bergen Stora och Lilla Ararat med Noaks ark ovanför och under syndaflodens vatten. Sköldhållarna är en gyllene örn och ett gyllene lejon. Under skölden ett knippe olivkvistar, en sädesgubbe, en kedja, ett svärd och ett band utan inskription.

Tre lika stora horisontella ränder (röd, blå, orange).

Betydelse

Den röda randen symboliserar det blod som offrades i kampen för självständighet. Blått symboliserar hopp och den blå himlen över Armenien. Orange symboliserar den välsignelse som hårt arbete i slutändan ger. Flagga sedan 24 augusti 1990.

Anthem

Kompositör: Nalbandian (Mikael Nalbandian) Textförfattare: Barsegh Kanachyan (Barsegh Kanachyan)

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.