Flagga för Armenien

Flagga Armenien, Flagga Armenien
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Armenien
Kapital:
Jerevan
Storlek:
29.800 km²
Kontinent:
Asien
Språk:
Armeniska
Valuta:
Dram (AMD)
Flaggan antogs den:
13.08.1991

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Armeniens flagga infördes den 15.06.1919. Före 1919 användes en röd-blå-grön flagga inofficiellt och främst bland armenier som levde i exil. När Röda armén ockuperade landet i april 1921 infördes en röd flagga med guldinitialer för den armeniska socialistiska sovjetrepubliken, och förblev i denna form fram till bildandet av den transkaukasiska federationen inklusive Armenien 1922. Från 1922 till 1936 var federationens flagga också en röd flagga. Den var inte helt olik Sovjetrysslands flagga mellan 1918 och 1924. Stjärnan med hammaren och skäran var i flaggans mitt och i en halvcirkel runt den fanns federationens initialer.

Efter federationens upphörande gick Armenien med i Sovjetunionen och antog en flagga som liknade de som användes av alla sovjetrepubliker från 1937 och framåt, röda flaggor med guldinitialer, kompletterade med hammaren, skäran och stjärnan i guld. Den 17.12.1952 antogs en ny flagga med tre horisontella ränder i förhållandet 3:2:3 i rött, blått och rött. I lä, nära flaggstången, visade flaggan återigen hammaren, skäran och stjärnan i den övre röda randen.Den 24.08.1990 återinfördes 1919 års flagga som nationalflagga och den 23.09.1991 fastställdes den återigen som officiell statssymbol. Den visar tre horisontella band i rött, blått och orange. Rött står för frihet och oberoende och för det blod som spilldes i kampen för detta, blått för landskapet och orange för folkets styrka och mod.

Armeniens nuvarande statsvapen infördes den 19.04.1992 och visar en sköld uppdelad i fyra delar med en hjärtsköld överst. Fälten visar: i det första fältet, på blått, en gyllene leopard som tittar åt vänster och ett likbent kors; i det andra fältet, på rött, en flygande gyllene tvåhövdad örn; i det tredje fältet, på rött, två gyllene örnar mellan en sol avbildad som en ring; i det fjärde fältet, på blått, ett gyllene lejon med krona som håller ett kors med en lång vertikal stapel. Den lilla hjärtskölden visar i guld bergen Stora och Lilla Ararat med Noaks ark ovanför och under syndaflodens vatten. Sköldhållarna är en gyllene örn och ett gyllene lejon. Under skölden en bunt olivkvistar, en sädeskärve, en kedja, ett svärd och ett band utan inskription.

Tre lika stora horisontella ränder (röd, blå, orange).

Betydelse

Den röda randen symboliserar det blod som offrades i kampen för självständighet. Blått symboliserar hopp och den blå himlen över Armenien. Orange symboliserar den välsignelse som hårt arbete i slutändan ger. Flagga sedan den 24 augusti 1990.

Anthem

Kompositör: Nalbandian (Mikael Nalbandian) Textförfattare: Barsegh Kanachyan (Barsegh Kanachyan)

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Armenien.

Detta är vad en AI säger om Armenien-flaggan
Armeniens flagga är en symbol för landet och dess historia. Den har varit officiell sedan landets självständighet 1991. Den är en symbol för nationell enighet och representerar Armeniens kulturella identitet. Flaggan används också som en symbol för frihet och oberoende.
Detta är vad en AI vet om Armenien-flaggans historia
Den första versionen av Armeniens nationella flagga introducerades 1918. Den bestod av en röd bakgrund med ett vitt kors. Denna flagga användes fram till 1921, då den ersattes av en ny flagga som hade ett ljusblått band med ett gyllene solhjul i mitten. Sedan 1990 har flaggan med en röd bakgrund och ett orange berg i mitten använts. Detta är den flagga som Armenien använder idag.
Så här beskriver en AI Armenien-flaggan
Armeniens nationella flagga är en trefärgad flagga som består av tre horisontella ränder. Den övre randen är röd, den mellersta randen är blå och den nedre randen är orange. I mitten av flaggan finns en svart symbol som föreställer ett armeniskt kors. Det symboliserar den armeniska nationen och den kristna traditionen.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.