Flagga för Botswana

Flagga Botswana, Flagga Botswana
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Botswana
Kapital:
Gaborone
Storlek:
582.000 km²
Befolkning:
1.561.973
Kontinent:
Afrika
Språk:
Setswana och engelska
Valuta:
Pula (BWP)
Flaggan antogs den:
29.09.1966

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Botswana Sidekickaufnäher

Botswana Sidekickaufnäher

2,90 €

Visa i butik
Botswana Stockflagge 30x45 cm

Botswana Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Visa i butik
Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Vid tiden för det brittiska protektoratet hade Betschuanaland ingen egen flagga. Det administrerades av en brittisk högkommissarie från Sydafrika. Den nuvarande flaggan har funnits sedan den 25 januari 1966 (enligt andra källor sedan den 30 september 1966), skapad av George Winstanley, och är baserad på flaggan för Botswanas demokratiska parti (tre horisontella ränder i vitt, rött och svart). Den visar totalt fem horisontella ränder, tre ränder i ljusblått, svart och ljusblått, var och en åtskild av en smal vit rand, i förhållandet 9:1:4:1:9. Det ljusblå står för landets längtan efter vatten och symboliserar också den blå himlen över landet. Svart står för majoriteten av befolkningen, vitt för den vita minoriteten. Flaggan uttrycker därmed önskan om fredlig samexistens mellan den svarta befolkningen och den vita minoriteten.

Botswanas statsvapen har använts sedan 25.01.1966 (30.09.1966). Det visar tre blå våglinjer på en vit afrikansk sköld, ovanför dem kugghjul som symboliserar industri och nedanför dem ett tjurhuvud som symboliserar jordbruk. De vågformade linjerna står för vatten och syftar, liksom inskriptionen "Pula" (regn), på vattnets stora betydelse. Sköldhållarna är zebror. Färgerna svart och vitt symboliserar också de två raser som lever i landet. Till vänster och höger om vapenskölden finns en elefanttand och en sorghumplanta.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Ljusblå med en horisontell vitrandig svart rand i mitten.

Anthem

Kompositör: Kgalemang Tumedisco Motsete Textförfattare: Kgalemang Tumedisco Motsete

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Botswana.

Detta är vad en AI säger om Botswana-flaggan
Botswanas nationalflagga består av tre jämnt fördelade ränder i färgerna blått, svart och vitt. Den infördes den 30 september 1966 och symboliserar landets framsteg. Flaggan är också en symbol för landets enighet och samarbetet mellan de olika etniska grupperna.
Detta är vad en AI vet om Botswana-flaggans historia
Botswanas nationella flagga antogs den 30 september 1966 när landet blev självständigt från Storbritannien. Flaggan är en panafrikansk design som domineras av en mörkblå bakgrund med en vit ram omgiven av en svart rand. I mitten av flaggan finns ett emblem som representerar en sköld med ett elefanthuvud och ett svärd.
Så här beskriver en AI Botswana-flaggan
Botswanas nationalflagga består av en mörkblå bakgrund med en vit tvärbalk. I mitten av tvärbalken finns fem vita stjärnor som representerar de fem stammarna i landet. På tvärbalken finns också en sköld som representerar Botswanas vapen.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.