Flagga för Bolivia

Flagga Bolivia, Flagga Bolivia
Bildförhållande:
15:22
Vexillologisk symbol:
Serviceflagga på land och till sjöss
Land:
Bolivia
Kapital:
Konstitutionell: Sucre, regeringssäte: La Paz
Storlek:
1.098.581 km²
Befolkning:
8.724.156
Kontinent:
Sydamerika
Språk:
Spanska; Quechua (21,8%), Aymara (14,9%), Guarani (0,005%)
Valuta:
Boliviano (BOB)
Flaggan antogs den:
04.11.1851

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Bolivien Sidekickaufnäher

Bolivien Sidekickaufnäher

2,90 €

Visa i butik
Bolivien Tischflagge 10x15 cm

Bolivien Tischflagge 10x15 cm

4,99 €

Visa i butik
Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Bolivias nuvarande flagga infördes den 14.07.1888. Den består av tre horisontella ränder i rött, gult och grönt. Rött står för djurliv, gult för mineralrikedomar och grönt för vegetation och jordbruk. Rött symboliserar också de bolivianska soldaternas mod och tapperhet. Flaggans färger går tillbaka till landets första president, Antonio José de Sucre (1795-1830). År 1826 hade han infört en flagga i färgerna gult, rött och grönt, som baserades på designen av Storcolombias flagga. År 1851 fastställdes en ny färgordning, som har behållits till denna dag, och ränderna visade sig i samma bredd för första gången.

Bolivias nuvarande statsvapen infördes 1888 och går i huvudsak tillbaka på 1825 års statsvapen. Det visade ursprungligen nio stjärnor som representerade de nio departementen i landet. År 1963 lades den tionde stjärnan till för att hedra minnet av departementet Cobija, som Bolivia förlorade till Chile i Stillahavskriget (1879-1884). Den ovala skölden visar berget Potosí, som står för rikedomar i mineraler och malmer, och ett landskap med en alpacka, en kärve och en palm, som står för naturrikedomar. Solen är en symbol för inkaindianerna, och kondoren ovanför skölden symboliserar frihet.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Tre lika horisontella ränder (röd, gul, grön) med Bolivias statsvapen i mitten.

Anthem

Kompositör: Leopoldo Benedetto Vincenti Textförfattare: José Ignacio de Sanjinés

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Bolivia.

Detta är vad en AI säger om Bolivia-flaggan
Bolivias nationalflagga består av tre jämnt fördelade horisontella ränder i färgerna rött, gult och grönt. Den övre randen är röd, den mellersta gul och den nedre grön. I mitten av flaggan finns Bolivias nationella vapen. Det visar en åttauddig stjärna omgiven av en fackla och ett svärd. Flaggan designades 1851 och är en av de äldsta flaggorna i Latinamerika.
Detta är vad en AI vet om Bolivia-flaggans historia
Bolivias nationella flagga antogs den 6 augusti 1851. Den består av tre jämnt vertikala ränder i rött, gult och grönt, som representerar landets färger. I mitten finns Bolivias vapensköld, som föreställer en flock alpackor som står på ett berg.
Så här beskriver en AI Bolivia-flaggan
Bolivias nationalflagga består av tre parallella ränder med samma bredd i färgerna rött, gult och grönt. Den övre randen är röd, den mellersta randen är gul och den nedre randen är grön. I mitten av flaggan finns en vit cirkel som bildas av en röd femuddig stjärnsymbol. Stjärnan representerar de fem departamentos som utgör Bolivia. I mitten av stjärnan finns en grön triangel, som står för den naturliga mångfalden i landet.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.