Flagga för Polen

Flagga Polen, Flagga Polen
Bildförhållande:
5:8
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Polen
Kapital:
Warszawa
Storlek:
312.678 km²
Befolkning:
38.626.349
Kontinent:
Europa
Språk:
Polska
Valuta:
Zloty (PLN)
Flaggan antogs den:
31.07.1919

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Polens flagga infördes 1919 och har sedan 1997 reglerats som statssymbol i den polska konstitutionen. Sedan 2004 firas flaggdagen i Polen den 2 maj.

Beskrivning av den polska flaggan

Polens nationalflagga är en horisontellt delad flagga i två delar, vit och röd. Den nationella flaggan som används vid officiella tillfällen har också den polska nationalvapnet i mitten av den vita randen. Den röda nyansen var inte fastställd från början när flaggan infördes 1919. Det var först 1921 som militärministeriet publicerade broschyren "Republiken Polens vapen och flagga", i vilken lila specificerades. År 1928 insisterade dock den polske presidenten på att vermiljon var den rätta färgen. Denna färg bibehölls fram till 1980, innan det polska parlamentet fastställde flaggans färger till rött den 31 januari 1980, i enlighet med Internationella belysningskommissionens normer.

Den polska flaggans historia

Den vita örnen har varit Polens symbol sedan början av 1200-talet. I kombination med den röda skölden i vapenskölden har den lagt grunden för många flaggor och fanor för landet och dess härskare.

Från och med 1815 existerade det tidigare hertigdömet Warszawa som Kongresspolen i personalunion med det ryska imperiet. Detta var också tydligt i flaggan. Den vita polska örnen var i Gösch på en röd bakgrund på en vit flagga med det blåa Andreaskorset, symbolen för Tsarryssland. Denna flagga förblev på plats fram till 1918.

Redan under novemberupproret 1830/31 använde polackerna den numera välkända vita och röda flaggan. Under januariupproret 1863 lades en vapensköld till på den vita remsan.

Den nuvarande flaggan infördes officiellt den 1 augusti 1919. När den infördes kunde den bara särskiljas från den gamla tjeckoslovakiska flaggan på grund av formatförhållandet, men det senare ändrades 1920.

Under den tyska ockupationen under andra världskriget använde den polska hemvärnet den vit-röda flaggan med tillägg av den så kallade Kotwica. Efter kriget återinfördes den gamla nationalflaggan den 20 mars 1956.

Källa: Wikipedia

Anthem

Kompositör: traditionelle Melodie Textförfattare: Józef Wybicki

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.