Flagga för Afghanistan

Flagga Afghanistan, Flagga Afghanistan
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Afghanistan
Kapital:
Kabul
Storlek:
652.000 km²
Befolkning:
28.513.677
Kontinent:
Asien
Språk:
Pashto, dari och andra stamspråk
Valuta:
Afghani (AFA)
Flaggan antogs den:
04.02.2002

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Dagens afghanska flagga visar tre vertikala ränder i svart, rött och grönt. I mitten finns det nationella vapnet. Den infördes i denna form den 05.02.2002. Bortsett från formatet motsvarar flaggan den modell som var giltig i kungariket Afghanistan fram till 1974, men med en mindre representation av vapenskölden, och i dess övre ände infördes chachada (islamisk trosbekännelse). Färgernas betydelse: svart står för det mörka förflutna, rött symboliserar det blod som spilldes i frihetskampen och grönt står för islam. På samma sätt är en rent islamisk tolkning av färgerna möjlig: rött är Omar, den andre kalifens färg, grönt står för fatimiderna, en ismailitisk-shiitisk kalifdynasti som går tillbaka till den fjärde kalifen, Ali, och svart står för abbasiderna, en kalifdynasti som går tillbaka till kalifen Abbas I. Vid tiden för kungadömet 1929-1974 var de svart-röd-gröna ränderna i flaggan redan ordnade vertikalt. När Mohammed Daud Khan kom till makten och presidentrepubliken bildades blev de horisontella. Efter en kommunistisk kupp ledd av M.N. Taraki infördes en helröd kommunistisk flagga från 1978 till 1980. Efter ett uppror och interna maktkamper kom B. Karmal till makten, sovjetiska trupper marscherade in och en horisontellt randig flagga infördes, med en vapensköld med de historiska elementen kompletterade med en röd stjärna och en öppen koran. I samband med regimskiftet från B. Karmal till Dr. M. Najibullah 1987 ändrades även vapenskölden. Stjärnan och Koranen togs bort. Efter att Mujahedin kommit till makten 1992 valdes nya nationella färger, nämligen grönt, vitt och svart. Här stod den vita färgen för framtiden. I religiös-islamisk mening står vitt för umayyaderna, en dynasti av kalifer som går tillbaka till den femte kalifen, Moawija I. Afghanistans nationella vapen visade grönt, svart och vitt. Under många år, och även i dag, visade Afghanistans statsvapen en öppen moské med en bönenisch och en predikstol, och en flagga på vardera sidan av moskén, diagonalt utåt. Moskén omges av en bunden krans av majskolvar och sedan 1996 även av shachada.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Tre vertikala ränder (svart, röd, grön) med ett emblem centrerat på den röda randen; emblemet visar en tempelliknande byggnad inramad av en krans och en arabisk inskription.

Betydelse

Den svarta randen är tänkt att påminna om Afghanistans historiska svarta flaggor. Moskén i mitten av det röda bandet visar vid närmare granskning en läktare (minabar) och den traditionella riktningsangivelsen mot Mecka (mihrab). Nedanför moskén finns årtalet 1371 enligt den muhammedanska kalendern (gregorianska kalenderåret AD1992) som en påminnelse om året för mujahedinernas (Guds krigare) seger i befrielsen. På samma sätt innehåller detta område inskriptionen: "Det finns ingen annan Gud än Allah och Mohammed är hans profet". Flaggans gröna område (till höger) symboliserar islams färg.

Flaggans färger

Schwarz
HEX
#000000
RGB
(0,0,0)
CMYK
(0,0,0,100)
Pantone
Schwarz
Rot
HEX
#D32011
RGB
(211,32,17)
CMYK
(0,85,92,17)
Pantone
485
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
(255,255,255)
CMYK
(0,0,0,0)
RAL
9010
Pantone
N / A
Grün
HEX
#007A36
RGB
(0,122,54)
CMYK
(100,0,56,52)
Pantone
348

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Afghanistan.

Detta är vad en AI säger om Afghanistan-flaggan
Afghanistans flagga designades för över hundra år sedan och har sedan dess blivit en symbol för landets nationella identitet. Den är en av de äldsta flaggorna i världen och har modifierats flera gånger under senare år. Flaggan är en blandning av svart, rött och grönt, som symboliserar de tre traditionella färgerna i landet.
Detta är vad en AI vet om Afghanistan-flaggans historia
Afghanistans flagga introducerades för första gången 1919 under Amir Amanullah Khans regeringstid. Sedan dess har den genomgått flera förändringar, men har fortfarande samma grundform. Den nuvarande flaggan består av tre jämnt vertikala ränder i svart, rött och grönt, som var och en representerar en symbol för landets tre stora etniska grupper. I mitten finns en vit halvmåne och en vit stjärna, som symboliserar islam.
Så här beskriver en AI Afghanistan-flaggan
Afghanistans historiska flagga är en enkel triangel i svart, rött och grönt. Den övre delen av flaggan är svart, den mellersta delen är röd och den nedre delen är grön. I mitten av flaggan finns ett vitt emblem som består av ett svärd och en bok.