Flagga för Myanmar (Burma, Burma)

Flagga Myanmar (Burma, Burma), Flagga Myanmar (Burma, Burma)
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationell flagga på land, handels- och tjänsteflagga till sjöss.
Land:
Burma
Kapital:
Yangon (tidigare Rangoon)
Storlek:
678.528 km²
Befolkning:
42.720.196
Kontinent:
Asien
Språk:
Burmesiska som huvudspråk (talas som första språk av ca 70% av befolkningen), tillsammans med minoritetsspråk som shan, kachin, arakenesiska, chin, mon, karen; Eglish är det första främmande språket och språk som används i diplomatiska och affärsförbindelser).
Valuta:
Kyat (MMK)
Flaggan antogs den:
20.10.2010

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Flaggan för det av Kina beroende kungariket Burma var ursprungligen helt vit, med en påfågel i mitten. Den användes fram till den brittiska annekteringen 1886. År 1939 infördes en brittisk Blue Ensign för Burma, som hade separerats från Brittiska Indien 1937. År 1864 införde Storbritannien ett flaggsystem där följande flaggor användes

? Krigsfartyg förde en så kallad "White Ensign" (naval ensign), en vit flagga ofta med ett sammanhängande rött George Cross och med Union Jack i det övre hörnet,

? ? handelsfartyg en "Red Ensign" (även kallad "Civil Ensign", som egentligen är en handelsflagga), en röd flagga med Union Jack i det övre hörnet, och

? servicefartyg förde en "Blue Ensign" (regeringsflagga => den faktiska statsflaggan), en blå flagga med Union Jack i det övre hörnet.

Sedan 1865 fick fartyg som tillhörde kolonialregeringar föra en Blue Ensign med ett märke i den flygande änden. Respektive regering skulle tillhandahålla lämpliga bagdes. Handelsfartyg och sjöfarande kapare från kolonier får endast föra en röd fana med ett märke om det brittiska amiralitetet har gett kolonin tillstånd att göra det. Burma, som har sin egen administration sedan 1937, har återigen valt påfågeln som sitt emblem.

År 1942 ockuperades Burma av japanska trupper. År 1943 beviljades Burma självständighet som en japansk satellitstat. Denna stats flagga bestod av tre horisontella ränder i gult, grönt och rött, med påfågeln på en vit skiva i mitten. År 1945 ockuperades Burma av brittiska trupper, införlivades på nytt i det brittiska kolonialväldet och den blå flaggan återinfördes. Den 04.01.1948 blev Burma återigen självständigt. Den flagga som infördes i detta sammanhang var röd med ett blått övre hörn, inom vilket det fanns en vit femuddig stjärna omgiven av fem mindre stjärnor. Denna flagga har sitt ursprung i den antijapanska "Freedom League"-flaggan, en röd flagga med en vit stjärna i det övre hörnet. De fem mindre stjärnorna i den nya flaggan representerade de fem största etniska grupperna i landet.

I samband med införandet av en ny konstitution infördes också en ny flagga den 03.01.1974. Den motsvarar den tidigare designen, men istället för stjärnorna visar den ett kugghjul med en risplanta omgiven av fjorton stjärnor i en cirkel. Kugghjulet representerar industrin, risplantan representerar jordbruket och de fjorton stjärnorna representerar landets sju delstater och sju provinser. Påfågeln används nu bara i presidentens flagga. Alla andra flaggor i Burma följer fortfarande det brittiska Ensign-systemet i sin design.

Burmas statsvapen visar ett kugghjul i silver med en röd karta över Burma på toppen, omgiven av en gyllene lagerkrans. Till vänster och höger om kransen finns ett blått lejon, med ryggen mot vapensköldens mitt, och gulddekorationer. Nedanför detta en banderoll med statens namn. Vapenskölden kröns av en silverfärgad stjärna.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Röd, med en blå rektangel i det övre hörnet vid flaggstången, som är helt vit; 14 femuddiga stjärnor omger ett kugghjul som innehåller en risbunt.

Betydelse

Rött symboliserar folkets mod och tapperhet. Blått symboliserar fred. De 14 stjärnorna representerar de 14 administrativa distrikten i landet. Emblemet är vitt i betydelsen renhet. Den grundläggande utformningen av denna flagga är historiskt baserad på flaggan för infödda kämpar (röd flagga med vit stjärna) som kämpade mot den japanska ockupationen under andra världskriget.

Anthem

Kompositör: ဆရာတင် (Saya Tin) Textförfattare: ဆရာတင် (Saya Tin)

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Myanmar (Burma, Burma).

Detta är vad en AI säger om Myanmar (Burma, Burma)-flaggan
Myanmars nationalflagga, även känd som Burma eller Burma, består av ett ljusblått fält med en gyllene stjärna och ett gyllene hjul på. Stjärnan symboliserar enigheten mellan alla etniska grupper i landet, medan hjulet representerar buddhismens upplysning. Flaggan introducerades officiellt den 21 oktober 2010 och är en symbol för landets oberoende och suveränitet.
Detta är vad en AI vet om Myanmar (Burma, Burma)-flaggans historia
Myanmars nationalflagga har en lång och komplex historia. Den består av tre jämnt fördelade horisontella ränder i färgerna rött, gult och grönt. Den övre röda strimman symboliserar folkets mod och tapperhet, den mellersta gula strimman lycka och välstånd och den nedre gröna strimman jordbruk. Flaggan designades 1948 och har ändrats flera gånger under åren för att återspegla den politiska situationen i landet.
Så här beskriver en AI Myanmar (Burma, Burma)-flaggan
Myanmars nationalflagga är en rektangulär flagga som består av tre lika breda horisontella ränder. Den övre randen är guldgul, den mellersta vit och den nedre röd. I mitten finns en stor blå femuddig stjärna omgiven av en vit cirkel. Stjärnan symboliserar enandet av landets etniska grupper. Den vita cirkeln symboliserar enhetliga och fredliga relationer mellan grupperna.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.