Flagga för Myanmar (Burma, Burma)

Flagga Myanmar (Burma, Burma), Flagga Myanmar (Burma, Burma)
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationell flagga på land, handels- och tjänsteflagga till sjöss.
Land:
Burma
Kapital:
Yangon (tidigare Rangoon)
Storlek:
678.528 km²
Befolkning:
42.720.196
Kontinent:
Asien
Språk:
Burmesiska är huvudspråk (talat som första språk av cirka 70 % av befolkningen), med minoritetsspråk som shan, kachin, arakenesiska, chin, mon och karenska; engelska är det första främmande språket och språket för diplomati och affärer).
Valuta:
Kyat (MMK)
Flaggan antogs den:
20.10.2010

Bästsäljare från vår flaggbutik

Myanmar Burma Aufnäher / Patch

Myanmar Burma Aufnäher / Patch

2,90 €

Visa i butik
Burkina Faso Flagge 90x150 cm

Burkina Faso Flagge 90x150 cm

9,90 €

Visa i butik
Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Flaggan för det Kina-beroende kungariket Burma var ursprungligen vit med en påfågel i mitten. Den användes fram till den brittiska annekteringen 1886. År 1939 infördes en brittisk blå flagga för Burma, som hade separerats från Brittiska Indien 1937. Storbritannien hade infört ett flaggsystem 1864 i vilket
? Krigsfartyg använder en så kallad "White Ensign" (marinflagga), en vit flagga ofta med ett genomgående rött Georgskors och med Union Jack i det övre hörnet,
? Handelsfartyg har en "Red Ensign" (även kallad "Civil Ensign", den egentliga handelsflaggan), en röd flagga med Union Jack i övre hörnet, och
? tjänstebåtarna hade en "Blue Ensign" (regeringsflagga => den egentliga statsflaggan), en blå flagga med Union Jack i det övre hörnet.
Sedan 1865 har koloniala regeringars fartyg tillåtits föra en blå fanflagga med ett märke i den flygande änden. De respektive regeringarna skulle tillhandahålla lämpliga väskor. Handelsfartyg och sjöfartsinriktade kapare från kolonier får endast bära en röd fana med ett märke om det brittiska amiralitetet har gett kolonin tillstånd till detta. Burma, som sedan 1937 har en egen regering, har återigen valt påfågeln som sitt kännetecken.
1942 ockuperades Burma av japanska trupper. År 1943 fick Burma självständighet som japansk satellitstat. Delstatens flagga har tre horisontella ränder i gult, grönt och rött med en påfågel på en vit skiva i mitten. 1945 ockuperades Burma av brittiska trupper och åter införlivades i det brittiska kolonialriket, och den blå fanan återinfördes. Den 04.01.1948 blev Burma återigen självständigt. Den flagga som infördes i detta sammanhang var röd med ett blått övre hörn, med en vit femuddig stjärna omgiven av fem mindre stjärnor. Flaggan har sitt ursprung i den antijapanska "Freedom League"-flaggan, en röd flagga med en vit stjärna i det övre hörnet. De fem mindre stjärnorna i den nya flaggan representerade de fem största etniska grupperna i landet.
I samband med införandet av en ny konstitution infördes också en ny flagga den 03.01.1974. Den motsvarar den tidigare designen, men i stället för stjärnorna visas ett kugghjul med en risplanta omgiven av fjorton stjärnor i en cirkel. Kugghjulet representerar industrin, risplantan representerar jordbruket och de fjorton stjärnorna representerar landets sju delstater och sju provinser. Påfågeln används numera endast i presidentens flagga. Alla andra flaggor i Burma följer fortfarande det brittiska fänrikssystemet i sin utformning.
Burmas vapensköld visar ett silverfärgat kugghjul med en röd karta över Burma på toppen, omgiven av en gyllene lagerkrans. Till vänster och höger om kransen finns ett blått lejon, med ryggen mot vapensköldens mitt, och gulddekorationer. Under detta finns en banner med statens namn. Vapnet kröns av en silverstjärna.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Röd, med en blå rektangel i det övre hörnet vid flaggstången, som är helt vit. 14 femuddiga stjärnor omger ett kugghjul som innehåller en bunt ris.

Betydelse

Rött symboliserar folkets mod och tapperhet. Blått symboliserar fred. De 14 stjärnorna representerar de 14 administrativa distrikten i landet. Emblemet är vitt i betydelsen av renhet. Flaggans grundutformning är historiskt baserad på flaggan för de infödda kämparna (röd flagga med vit stjärna) som kämpade mot japanernas ockupation under andra världskriget.

Anthem

Kompositör: ဆရာတင် (Saya Tin) Textförfattare: ဆရာတင် (Saya Tin)

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.