Flagga för Costa Rica

Flagga Costa Rica, Flagga Costa Rica
Bildförhållande:
3:5
Vexillologisk symbol:
Civil flagga och tjänsteflagga på land, handelsflagga och tjänsteflagga till sjöss.
Land:
Costa Rica
Kapital:
San José
Storlek:
51.100 km²
Befolkning:
3.956.507
Kontinent:
Nordamerika, Centralamerika
Språk:
Spanska
Valuta:
Costa Rica Colon (CRC)
Flaggan antogs den:
04.05.1998

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Costa Ricas nationalflagga är baserad på en design från 1848 och består av två blå ränder, två vita ränder och en central röd rand som är dubbelt så bred som var och en av de andra fyra. Den civila flaggan utelämnar vapenskölden i statsflaggan , eftersom statsvarianten endast får användas av regeringen.

Flaggan antogs officiellt den 29 september 1848, och de enda förändringarna sedan dess är placeringen och utformningen av det förankrade riksvapnet på statsflaggan. Den statliga varianten av flaggan har uppdaterats för att återspegla samtidiga förändringar av statsvapnet 1906, 1964 och 1998.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Fem horisontella ränder (blå, vit, röd (dubbel bredd), vit, blå); nationalvapnet i en vit ellips på det röda området; över det ett band med texten "America Central"; över vapenskölden ett annat band i vitt med orden "Republica Costa Rica".

Betydelse

Flaggans färger delar den franska revolutionens ideal från 1848: frihet, jämlikhet och broderskap.

  • Blå betyder himmel, uppnåeliga möjligheter, intellektuellt tänkande, uthållighet för att nå ett mål, oändlighet, evighet och ideal för religiösa och andliga önskningar.

  • Vit betyder klart tänkande, lycka, visdom, himmelens kraft och skönhet, drivkraften i initiativ för att söka nya strävanden och freden i Costa Rica.

  • Rött betyder "århundradets civilisation" och solen kastar på Costa Rica "de första strålarna av dess verkliga oberoende", värmen hos det costaricanska folket, deras kärlek till livet, deras blodsutgjutelse för frihet och deras generösa attityd.

De sju stjärnorna i vapenskölden representerar de sju provinserna i republiken.

Anthem

Kompositör: Manuel María Gutiérrez Textförfattare: José María Zeledón Brenes

Flaggans färger

Blau
HEX
#00205B
RGB
0, 32, 91
CMYK
100, 78, 0, 57
RAL
5026
Pantone
281
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Pantone
n/a
Rot
HEX
#EF3340
RGB
239, 51, 64
CMYK
0, 90, 76, 0
RAL
3024
Pantone
3024

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Costa Rica.

Detta är vad en AI säger om Costa Rica-flaggan
Costa Ricas nationella flagga är en av de äldsta flaggorna i Latinamerika. Den användes första gången 1848 och har sedan dess varit en symbol för landets självständighet och frihet. Costa Ricas flagga består av tre horisontella ränder i blått, vitt och rött, som var och en representerar en symbol: Blå representerar den katolska kyrkan och costaricanernas dygder, vit representerar landets ekonomiska ärlighet och röd representerar de blodsoffer som gjorts för självständighet.
Detta är vad en AI vet om Costa Rica-flaggans historia
Costa Ricas nationalflagga användes första gången den 27 november 1906. Den består av en vit rand i mitten, som är uppdelad i fem blå ränder. De blå ränderna symboliserar de fyra oceanerna och Karibiska havet som omger Costa Rica. På den vita remsan finns en röd vapensköld som föreställer en vit örn som står på ett berg ovanpå en jordglob. Örnen symboliserar landets självständighet och frihet.
Så här beskriver en AI Costa Rica-flaggan
Costa Ricas nationalflagga består av fyra jämnt fördelade kvadrater i färgerna blått, vitt, rött och blått. I mitten av flaggan finns en vit rand inramad av en röd rand och en blå rand. I mitten av den vita randen finns Costa Ricas vapensköld. I det övre vänstra hörnet finns en blå kvadrat och i det övre högra hörnet en röd kvadrat. I var och en av de två nedre rutorna finns en vit ruta.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.