Flagga för Kina

Flagga Kina, Flagga Kina
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga till sjöss, civilflagga och tjänsteflagga på land.
Land:
Kina
Kapital:
Peking (Beijing)
Storlek:
9.597.995 km²
Befolkning:
1.298.847.624
Kontinent:
Asien
Språk:
Standardhög kinesiska (\Putonghua\), plus över hundra olika minoritetsspråk och dialekter
Valuta:
Yuan (CNY)
Flaggan antogs den:
30.09.1949

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Det kinesiska imperiets flagga var enfärgat gul med en blå drake i mitten. Den gula färgen är det manchuriska folkets färg och även den manchuriska Qingdynastins, som styrde Kina från 1644 till 1912. Draken representerar öst. En flagga i europeisk stil introducerades inte förrän 1880. Innan dess var kinesiska flaggor formade som vimplar.

År 1912 störtades monarkin och republiken utropades. I samband med detta introducerades en ny flagga. Den visade fem horisontella ränder i rött, gult, blått, vitt och svart. De fem färgerna var tänkta att representera de fem raserna i Kina: Röd = Han-kineser, gul = manchurier, blå = mongoler, vit = tibetaner, svart = turkestaner (uigurer). Betecknande nog var det röda för Han, det nya statsbärande folket, högst upp.

Redan 1895 hade en reformrörelse organiserat sig, det kinesiska regenerationssällskapet. Organisationens flagga var helblå med en vit tolvstrålig sol i mitten. År 1912 grundades det nationella republikanska partiet Guomindang. Guomindang valde en enfärgad röd flagga med Regenerationssällskapets blå flagga i det övre hörnet. Efter ett långt inbördeskrig segrade Guomindang slutligen 1928. Guomindangs flagga blev den nya nationalflaggan.

År 1935 lyckades kommunisterna etablera sig i Shanxi-provinsen. Deras "Folkets befrielsearmé" använde en helröd flagga med en guldstjärna i det övre hörnet och siffrorna "1" och "8". Siffrorna påminner om styrkans grundningsdatum, den 1 augusti 1928. Denna flagga är än idag Röda Kinas örlogsflagga och krigsflagga. 1931 hade japanerna ockuperat Manchuriet och inrättat satellitstaten Manchukuo. År 1937 bröt det andra kinesisk-japanska kriget ut och Japan ockuperade stora delar av Kina. En pro-japansk regering för Kina upprättades i Nanking (Nanjing) fram till 1945, det år då japanerna lämnade landet. Denna fortsatte att använda Guomindang-flaggan, men med tillägg av en gul vimpel som innehöll orden: "Fred och antikommunism". I det inbördeskrig som följde, och som varade till 1949, segrade kommunisterna över Guomindang. Guomindang lyckades fly till Taiwan. Ön använder än idag Guomindangs flaggor.

Den 1 oktober 1949 grundade de segrande kommunisterna Folkrepubliken Kina och införde en ny flagga. Den är helröd med en stor och fyra små gyllene femuddiga stjärnor i det övre hörnet. Det röda representerar kommunismen, men också fortfarande Han. De fem stjärnorna symboliserar Kina, Manchuriet, Mongoliet, Sinkiang (Östturkestan) och Tibet, men också det kommunistiska partiet och de fyra arbetarklasserna: arbetare, bönder, småborgare och "patriotiska kapitalister".

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Rött med en stor och fyra mindre femuddiga stjärnor.

Betydelse

Rött symboliserar både den kommunistiska revolutionen och färgen på den historiska Han-dynastin (206 f.Kr.). Den stora stjärnan symboliserar det kinesiska kommunistpartiet, medan de fyra mindre stjärnorna ska påminna oss om de fyra samhällsklasserna i Kina (arbetare, bönder, småborgare och så kallade "patriotiska kapitalister"). Flaggan har funnits sedan 1949.

Anthem

Kompositör: 聂耳 (Niè Ěr) Textförfattare: 田汉 (Tián Hàn)

Flaggans färger

Rot
HEX
#EE1C25
RGB
238, 28, 37
CMYK
0, 88, 84, 7
RAL
3026
Pantone
186
Gelb
HEX
#FFFF00
RGB
255, 255, 0
CMYK
0, 0, 100, 0
RAL
1026
Pantone
102

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Kina.

Detta är vad en AI säger om Kina-flaggan
Folkrepubliken Kinas flagga är en symbol för landets enighet och dess enighet som nation. Flaggan består av en röd bakgrund med en gyllene stjärna och fyra mindre gyllene stjärnor i en halvcirkel. Den gyllene stjärnan representerar Kinas kommunistiska parti, medan de fyra mindre stjärnorna symboliserar de fyra klasserna i det kinesiska samhället. Landets flagga har använts som officiell symbol för Folkrepubliken Kina sedan 1949.
Detta är vad en AI vet om Kina-flaggans historia
Kinas första nationella flagga introducerades 1912, när Republiken Kina grundades. Den bestod av en röd bakgrund med en vit halvmåne och en femstjärnig symbol. Denna symbol blev senare en symbol för Femstjärnerörelsen, som representerar det kinesiska kommunistpartiet. År 1949 introducerades Kinas nuvarande nationella flagga, som består av en röd bakgrund med fyra gula stjärnor. Den största stjärnan symboliserar kommunistpartiet, medan de övriga tre stjärnorna representerar arbetarklassen, bönderna och armén.
Så här beskriver en AI Kina-flaggan
Kinas nationalflagga är en röd fyrkant med ett stort femstjärnigt emblem i guld i det övre vänstra hörnet. De fem stjärnorna symboliserar nationen, Folkrepubliken Kina, Kinas kommunistiska parti, arbetarklassen, bondebefolkningen och alliansen mellan alla etniska grupper. Kinas nationalflagga är en symbol för landets enighet och framsteg. Den är en symbol för det kinesiska folkets patriotism och solidaritet.

Flaggor av Kina

Städer

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.