Flagga för Kina

Flagga Kina, Flagga Kina
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga till sjöss, civilflagga och tjänsteflagga på land.
Land:
Kina
Kapital:
Peking (Peking)
Storlek:
9.597.995 km²
Befolkning:
1.298.847.624
Kontinent:
Asien
Språk:
Standard högkinesiska (\Putonghua\), plus över hundra olika minoritetsspråk och dialekter.
Valuta:
Yuan (CNY)
Flaggan antogs den:
30.09.1949

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Det kinesiska imperiets flagga var enfärgad gul med en blå drake i mitten. Gult är Manchurias folkets färg och även Manchurias Qing-dynastin, som styrde Kina från 1644 till 1912. Draken representerar öst. En flagga i europeisk stil infördes inte förrän 1880. Tidigare var de kinesiska flaggorna formade som vimplar.
År 1912 störtades monarkin och republiken utropades. I detta sammanhang infördes en ny flagga. Den hade fem horisontella ränder i rött, gult, blått, vitt och svart. De fem färgerna skulle representera Kinas fem raser: Röd = Han-kineser, gul = manchurier, blå = mongoler, vit = tibetaner, svart = turkestaner (uigurer). Det är anmärkningsvärt att Han-folket, det nya statsbärande folket, låg i topp.
Redan 1895 hade en reformrörelse organiserat sig, Chinese Regeneration Society. Organisationens flagga var blå med en vit tolvstrålad sol i mitten. År 1912 grundades Guomindangs nationella republikanska parti. Guomindang valde en solid röd flagga med Regenerationssällskapets blå flagga i det övre hörnet. Efter ett långt inbördeskrig segrade Guomindang slutligen 1928. Guomindang-flaggan blev den nya nationalflaggan.
År 1935 lyckades kommunisterna etablera sig i Shanxiprovinsen. Deras "Folkets befrielsearmé" använde en röd flagga med en guldstjärna i det övre hörnet och siffrorna "1" och "8". De minner styrkans grundande, den 1 augusti 1928, och är än i dag Röda Kinas flott- och krigsflagga. År 1931 hade japanerna ockuperat Manchuriet och upprättat satellitstaten Manchukuo. 1937 bröt det andra kinesisk-japanska kriget ut och Japan ockuperade stora delar av Kina. I Nanking (Nanjing) inrättades en projapansk regering för Kina fram till 1945, det år då japanerna lämnade landet. Den fortsatte att använda Guomindangs flagga, men med en gul vimpel som innehöll orden "Fred och antikommunism". I det efterföljande inbördeskriget, som pågick fram till 1949, segrade kommunisterna mot Guomindang. Guomindang lyckades fly till Taiwan. Ön använder fortfarande Guomindangs flaggor i dag.
Den 1 oktober 1949 grundade de segerrika kommunisterna Folkrepubliken Kina och införde en ny flagga. Den är enfärgad röd med en stor och fyra små gyllene femuddiga stjärnor i det övre hörnet. Den röda färgen representerar kommunismen, men representerar också fortfarande Han. De fem stjärnorna symboliserar Kina, Manchuriet, Mongoliet, Sinkiang (Östturkestan) och Tibet, men också kommunistpartiet och de fyra arbetarklasserna: arbetare, bönder, småborgare och "patriotiska kapitalister".

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Röd med en stor och fyra mindre femuddiga stjärnor.

Betydelse

Rött symboliserar både den kommunistiska revolutionen och färgen på den historiska Han-dynastin (206 f.Kr.). Den stora stjärnan symboliserar det kinesiska kommunistpartiet, medan de fyra mindre stjärnorna ska påminna oss om de fyra samhällsklasserna i Kina (arbetare, bönder, småborgare och så kallade "patriotiska kapitalister"). Flaggan har funnits sedan 1949.

Anthem

Kompositör: 聂耳 (Niè Ěr) Textförfattare: 田汉 (Tián Hàn)

Flaggans färger

Rot
HEX
#EE1C25
RGB
238, 28, 37
CMYK
0, 88, 84, 7
RAL
3026
Pantone
186
Gelb
HEX
#FFFF00
RGB
255, 255, 0
CMYK
0, 0, 100, 0
RAL
1026
Pantone
102

Flaggor av Kina

Städer

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.