Flagga för Preussen (kungariket Preussen)

Flagga Preussen (kungariket Preussen), Flagga Preussen (kungariket Preussen)
Bildförhållande:
3:5
Land:
Tyskland
Kapital:
Berlin
Storlek:
357.020 km²
Befolkning:
82.424.609
Kontinent:
Europa
Språk:
Tyska
Valuta:
Euro (EUR)
Flaggan antogs den:
31.12.1891
Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Preussens flagga hade en svart örn på vit bakgrund, som också förekom på det preussiska vapnet. Dess färger var ett av ursprungen till det tyska kejsardömets svart-vit-röda flagga. (Källa: Qikipedia)

Färgerna svart och vitt besjunges också i sången om preussarna:

Jagär preussare, vet du mina färger?

Flaggan flyter framför mig vit och svart;

Attför frihet mina fäder dog,

  • Det, märk det, visar mina färger.

Färgerna svart och vitt som är Preussens nationalfärger samt den svarta örnen som heraldiskt djur går tillbaka till den tyska orden på 1200-talet. Ordens riddare bar en vit sköld med ett svart kors. Den tyske ordens stormästare Hermann von Salza fick den svarta kejsarörnen som ett tecken på nåd av kejsar Fredrik II i samband med att han utnämndes till prins av riket i den gyllene tjuren i Rimini och bar den i en vit sköld. Detta skulle sedan bli det preussiska örnvapnet. Hohenzollern-dynastin, som på 1600-talet blev härskare över Mark Brandenburg och Hertigdömet Preussen och under vilken de två staterna växte samman till en enhetlig preussisk stat, hade också en sköld "prydd med vitt och svart" som sitt familjevapen ända sedan medeltiden.

I den andra freden i Thorn 1466 gav Kasimir IV av Polen området öster om Wisla till Tyska orden som en förläning. Resten av Preussen styrdes av den polske kungen i union med ständerna och kallades Kungliga Preussen. Kungliga Preussens flagga visade den svarta, guldarmade örnen med en röd tunga på en vit bakgrund. Runt örnens hals fanns en krona, och dessutom hade örnen en bepansrad arm med ett svärd. Denna preussiska del av Polen existerade fram till den första polska delningen 1772.

Albrecht I av Brandenburg-Ansbach sekulariserade Tyska orden och grundade 1525 hertigdömet Preussen i den östra delen av ordens tidigare stat. I sin flagga bar det samma preussiska örn med halskrona som den polska delen av landet, men utan svärdsarm, istället med ett gyllene "S" på bröstet. 1657 tog kurfursten av Brandenburg från Hohenzollern-dynastin, som redan hade regerat hertigdömet Preussen i personalunion sedan 1618, också över den formella suveräniteten från den polska kungen. Hertigdömet absorberades därmed i staten Brandenburg-Preussen som helhet. Flaggan med den svarta örnen vajade vid sidan av Kurbrandenburgs flagga med den röda örnen tills Preussen blev ett kungarike 1701.

Kurbrandenburgs flagga syntes första gången på Östersjön den 1 maj 1657 och var det nationella emblemet för den kurbrandenburgska flottan, som utökades av den store kurfursten på 1680-talet och opererade från hamnen i Pillau i Ostpreussen och ur vilken den kungliga preussiska flottan uppstod 1701.

Källa: Wikipedia

Betydelse

Kungariket Preussens flagga går tillbaka till den kungliga kröningen av Fredrik III av Brandenburg 1701, när "hertigdömet Preussen" blev "kungariket Preussen". På kungadömets flagga bar den preussiska örnen nu kungliga insignier istället för hertigliga insignier. Det blev flaggan för den Brandenburg-preussiska staten som helhet, en monarki som hade kallats "Preussen" sedan ungefär mitten av 1700-talet.

Rikets flagga var vit med den krönta svarta preussiska örnen i mitten. Dess bröst pryddes av bokstäverna FR, som stod för "Fridericus Rex". Fram till 1750 höll örnen spiran och riksäpplet i sina klor. Därefter ett svärd och en annorlunda formad spira. Kronan fick ett kors upptill. Från 1801 ändrades spiran igen, liksom kronan, och initialerna FR försvann. År 1803 ändrades örnen något. År 1892 fick Preussen, som då redan var en del av Tyska riket, sin sista flagga med svarta ränder upptill och nedtill och en ny örn.

De olika provinser som kungariket Preussen delades in i från 1774 och framåt hade alla sina egna flaggor och vapensköldar, som användes som nationella emblem vid sidan av de preussiska. Flaggan och vapnet för provinsen Ostpreussen motsvarade dem för hela Preussen. I provinsen Västpreussens vapen levde det gamla vapnet för den "kungliga delen" av Preussen som annekterades 1772 (örn med svärdsarm) vidare.

Källa: Wikipedia

Anthem

Kompositör: August Neithardt Textförfattare: Bernhard Thiersch
Texter:

Den preussiska sången:

Jag är en preussare, känner du mina färger?

Flaggan flyter framför mig vit och svart;

Att för frihet mina fäder dog,

Det, märk det, visar mina färger.

Aldrig kommer jag att förtvivla;

Som de kommer jag att våga

|Vare sig det är en molnig dag eller ett strålande solsken:

Jag är en preussare, jag kommer att vara en preussare! :|

Med kärlek och lojalitet närmar jag mig tronen,

Från vilken en far talar milt till mig;

Och som fadern är trogen mot sin son,

Så trogen med honom står jag, och inte vackla.

Fasta är kärlekens band.

Hell mitt fosterland!

|Kungens kallelse går in i mitt hjärta:

Jag är en preussare, jag kommer att vara en preussare! :|

Inte varje dag kan glöda i solljuset;

Ett litet moln och en dusch kommer i tid.

Låt därför ingen läsa det i mitt ansikte,

att inte alla mina önskningar ska lyckas.

Många har handlat med mig när och fjärran

Med mig många gärna;

|Deras förmögenhet är bedrägeri, och deras frihet en bluff:

Jag är en preussare, jag vill vara en preussare! :|

Och när den onda stormen virvlar vilt omkring mig,

brinner natten med blixtens eld;

Men den har vrålat värre i världen,

Och det som inte skakade var det preussiska modet.

Sten och ek kan splittras,

Jag kommer inte att darra;

|Det stormar, det kraschar, det blixtrar vilt där inne:

Jag är en preussare, jag kommer att vara en preussare! :|

Där kärlek och lojalitet radar upp sig runt kungen,

Där prins och folk sålunda går hand i hand,

Där måste folkets sanna lycka blomstra,

Där det vackra fosterlandet blommar och växer.

Så svär vi på nytt

Till kungen kärlek och trohet!

|Fast är förbundet! Ja, fatta mod!

Vi är preussare, låt oss vara preussare! :|

Den preussiska stjärnan skall lysa klart från fjärran,

Den preussiska örnen skall sväva på molnen,

Preussens flagga färsk lagerkrans,

Preussens svärd till seger bryta.

Och högt på Preussens tron

I prakt av Fredriks krona

|styr oss en kung stark och mild

Och varje preussiskt bröst blir en sköld för honom! :|

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Preussen (kungariket Preussen).

Detta är vad en AI säger om Preussen (kungariket Preussen)-flaggan
Kungariket Preussens historiska flagga, även känd som flaggan för Svarta örnens orden, introducerades 1701 som rikets officiella symbol. Den bestod av ett vitt fält med en svart örn som bär en röd sköld med en gyllene sköld. Flaggan användes som en symbol för staten och som en symbol för kungens auktoritet. Den var en symbol för den preussiska staten och användes både hemma och utomlands.
Detta är vad en AI vet om Preussen (kungariket Preussen)-flaggans historia
Kungariket Preussens flagga var en vit och blå kvadrat, först introducerad 1701. Den användes som nationalflagga för kungariket Preussen och symboliserade den preussiska statens enhet. Under årens lopp ändrades flaggan flera gånger, men den vitblå färgkombinationen fanns alltid kvar. På 1800-talet blev kungariket Preussens flagga slutligen det tyska kejsardömets officiella flagga.
Så här beskriver en AI Preussen (kungariket Preussen)-flaggan
Kungariket Preussens flagga bestod av en vit fyrkant i mitten omgiven av svarta och vita ränder. Den övre halvan av kvadraten var svart, den nedre halvan vit. I mitten av kvadraten fanns det preussiska vapnet. Flaggan infördes 1892 och användes fram till 1918. Den var en symbol för den preussiska staten och användes på byggnader, fartyg och i militära formationer.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.