Flagga för Turkmenistan

Flagga Turkmenistan, Flagga Turkmenistan
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga till sjöss, civilflagga och tjänsteflagga på land.
Land:
Turkmenistan
Kapital:
Ashgabat
Storlek:
488.100 km²
Befolkning:
4.863.169
Kontinent:
Asien
Språk:
Turkmeniska (= turkiska språk i Oghuz-gruppen), officiellt språk sedan början av 1996; ryska är fortfarande \lingua franca\; övergång till det latinska alfabetet sedan 1996; sedan början av 2000 presidentdekret, endast turkmeniska muntligt språk i det offentliga livet.
Valuta:
Turkmenska Manat (TMM)
Flaggan antogs den:
23.01.2001

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Grönt område med en vertikal rand dominerad av rött, innehållande ett mattmönster och två olivkvistar, nära flaggstången; uppe till höger om den röda randen finns en vit halvmåne och fem vita stjärnor.

Betydelse

De dyrbara mattorna från Turkmenistan är legendariska. Följaktligen är en vertikal remsa med de traditionellt viktigaste mattmönstren (så kallade guls) symboliskt mycket lämplig. De två olivkvistarna i den nedre delen påminner om FN:s flagga. De lades till flaggan 1997 och är tydligt avsedda att understryka landets neutralitet. Halvmånen är islams tecken. De fem stjärnorna representerar de fem regionerna i landet. Grönt anses vara en särskilt värdig färg i Turkmenistan. Flagga sedan den 19 februari 1997.

Anthem

Kompositör: Veli Mukhatov Textförfattare: diverse

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Turkmenistan.

Detta är vad en AI säger om Turkmenistan-flaggan
Turkmenistans flagga infördes den 19 februari 2001. Flaggan är en symbol för landets självständighet. Den är en kombination av traditionella och moderna element och representerar landets kultur och historia.
Detta är vad en AI vet om Turkmenistan-flaggans historia
Turkmenistans nationella flagga antogs den 19 februari 1992. Den består av en vit kupol som symboliseras av en halvmåne och en femuddig stjärna i en röd kvadrat på en grön bakgrund. Flaggan representerar landets suveränitet och är en symbol för Turkmenistans självständighet och framsteg.
Så här beskriver en AI Turkmenistan-flaggan
Turkmenistans nationalflagga består av en rektangulär röd bakgrund på vilken en vit halvmåne och fem stjärnor är avbildade. Halvmånen är omgiven av ett grönt band som förbinder de fem stjärnorna. Halvmånen symboliserar islam, som de flesta turkmener bekänner sig till, och de fem stjärnorna representerar landets fem provinser. Flaggan är en symbol för landets enighet och framsteg.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.