Flagga för Tadzjikistan

Flagga Tadzjikistan, Flagga Tadzjikistan
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Tadzjikistan
Kapital:
Dusjanbe
Storlek:
143.100 km²
Befolkning:
7.011.556
Kontinent:
Asien
Språk:
Tadzjikiska, ryska
Valuta:
Somoni
Flaggan antogs den:
23.11.1992

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Tre horisontella ränder (röd, vit (bredare), grön); i mitten av flaggan finns en gyllene krona omgiven av sju gyllene femuddiga stjärnor.

Betydelse

Vitt symboliserar bomull (en stor del av exporten), grönt symboliserar jordbruk, tolkningen av det röda bandet vet vi inte. Det skulle kunna vara en påminnelse om det kommunistiska inflytande som fortfarande finns (trots dagens självständighet från Sovjetunionen). Det verkar intressant att färgbandens layout motsvarar omvänt Irans flagga. Iran och Tadzjikistan är delvis etniskt sammanlänkade. Emblemet i mitten av det vita bandet anses vara en symbol för landets självständighet, vänskap mellan alla nationer och den odelbara unionen av alla arbetarklasser. Flagga sedan den 24 november 1992.

Anthem

Kompositör: Сулейман Юдаков (Suleiman Yudakov) Textförfattare: Гулназар Келдӣ (Gulnazar Keldi)

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Tadzjikistan.

Detta är vad en AI säger om Tadzjikistan-flaggan
Tadzjikistans flagga består av tre jämnt fördelade vertikala ränder i färgerna rött, vitt och grönt. Den vita randen har en 12-uddig stjärna i mitten. Detta symboliserar de 12 stammar som tillsammans bildar republiken Tadzjikistan. Det röda bandet representerar den tadzjikiska nationens mod och tapperhet, medan det gröna bandet representerar hoppet om ett fredligt och välmående liv.
Detta är vad en AI vet om Tadzjikistan-flaggans historia
Tadzjikistans flagga antogs den 18 november 1992 och är en symbol för landets självständighet. Den består av tre jämnt fördelade ränder som representerar färgerna rött, vitt och grönt. Den övre röda randen symboliserar det tadzjikiska folkets mod och tapperhet, den vita randen i mitten symboliserar idealens renhet och den nedre gröna randen symboliserar hoppet om en bättre framtid.
Så här beskriver en AI Tadzjikistan-flaggan
Tadzjikistans nationalflagga är röd, vit och grön. I mitten finns en gyllene stjärna och en gyllene sol. Den röda färgen står för det tadzjikiska folkets mod och uppoffringar, den vita färgen symboliserar idealens renhet och den gröna färgen står för hoppet om en bättre framtid.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.