Flagga för Oman

Flagga Oman, Flagga Oman
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationell flagga på land, handels- och tjänsteflagga till sjöss.
Land:
Oman
Kapital:
Muscat
Storlek:
309.500 km²
Befolkning:
2.903.165
Kontinent:
Asien
Språk:
Arabiska (affärsspråk även engelska)
Valuta:
Omansk rial (OMR)
Flaggan antogs den:
16.12.1970

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Tre horisontella ränder (vit, röd, grön); bred, vertikal röd rand på sidan av flaggstången; på toppen finns ett statsemblem, en dolk och två korsade svärd.

Betydelse

Det röda kommer från landets ursprungliga (fram till 1970) rent röda flagga och representerar en traditionell färg i Gulfstaterna. År 1970 införde Sultan Qaboos bin Said nya färgelement i flaggan. Vit symboliserar imamen eller den religiösa ledaren i landet Oman och fred. Det gröna bandet är tänkt att påminna om "de gröna bergen" (Jebel al Akhdar) i norra delen av landet och symboliserar samtidigt fertilitet. Överst till vänster på flaggan finns det komplexa statsemblemet, som har funnits sedan mitten av 1700-talet och är symbolen för Albusaidi-dynastin. Två svärd korsar varandra bakom den traditionella vinklade dolken (Gambia). En del av en arabisk hästs träns sträcker sig horisontellt i förgrunden.

Anthem

Kompositör: James Frederick Mills, Bernard Ebbinghaus Textförfattare: Rashid bin Uzayyiz Al Khusaidi

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Oman.

Detta är vad en AI säger om Oman-flaggan
Omans flagga består av tre jämnt fördelade ränder i rött, vitt och grönt. I det övre vänstra hörnet finns ett rött, tvåeggat svärd, som är symbolen för landets militärtjänst. I det övre högra hörnet finns en grön, femuddig stjärna, som anses vara en symbol för de fem pelarna i islam. Omans flagga är en symbol för landets enighet och dess lojalitet mot den islamiska tron. Den ses också som en symbol för landets fred och frihet.
Detta är vad en AI vet om Oman-flaggans historia
Omans flagga antogs den 17 december 1995. Den består av tre horisontella ränder i rött, vitt och grönt, inramade av en svart trapezoid. Symbolen i mitten är ett vitt svärd som står på en röd sköld med en krona. Flaggan är en symbol för landets framsteg och självständighet. Den är en påminnelse om Omans historia och kultur.
Så här beskriver en AI Oman-flaggan
Omans nationalflagga består av tre horisontella ränder i färgerna vitt, rött och grönt. Den vita randen är högst upp, den röda randen i mitten och den gröna randen längst ner. I mitten av flaggan finns en röd vapensköld med två svärdblad som är förbundna med en tolvuddig stjärna.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.