Flagga för Montenegro

Flagga Montenegro, Flagga Montenegro
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Montenegro
Kapital:
Podgorica
Storlek:
13.812 km²
Befolkning:
622.000
Kontinent:
Europa
Valuta:
Euro
Flaggan antogs den:
11.07.2004

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Montenegros nuvarande flagga, som antogs den 12 juli 2004, är baserad på den historiska flagga som var giltig fram till första världskriget, då Montenegro blev självständigt (se nedan). Det gyllene lejonet i örnens bröstsköld är en gammal montenegrinsk nationalsymbol.källa: Wikipedia.com

Anthem

Kompositör: unbekannt Textförfattare: Sekula Drljevic
Texter:

Oj svijetla majska zoroOj svijetla majska zoroMajko naša Crna GoroSinovi smo tvog stijenjaI cuvari tvog poštenjaVolimo vas, brda tvrda,I stravicne vaše klanceKoji nikad ne poznašeSramotnoga ropstva lance.Dok lovcenskoj našoj misliNaša sloga daje krila,Bit ce gorda, bit ce slavnaDomovina naša mila.Rijeka ce naših vala,Uskacuci u dva mora,Glas nositi okeanu,Da je vjecna Crna Gora.German translation:Åh, du ljusa gryning i maj,Vår moder Montenegro,Vi är söner av dina stenar,Och väktare av din ärlighet.Vi älskar dig, hårda berg,Och dina fruktade bergskedjor,Som aldrig vissteKedjorna av skamligt slaveri.Medan vår Lovcens senseGives vingar till vår enhet,Kommer att vara stolt, kommer att vara berömdVår älskade hemland.Floden från våra stränder,Hoppade i två hav,Kommer att bära rösten till havet,Att Montenegro är evigt.Oj svijetla majska zoro ("Åh, du ljusa gryning i maj") är Montenegros nationalsång. Redan innan dess var det en populär folksång för montenegrinerna, som sjöngs i en mängd olika versioner. Texten skrevs av Sekula Drljevic 1937.

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Montenegro.

Detta är vad en AI säger om Montenegro-flaggan
Montenegros flagga består av en röd bakgrund med en gyllene örn i mitten. Örnen symboliserar landets nationella stolthet och frihet. Flaggan infördes 2004 och var en symbol för Montenegros väg mot självständighet. Sedan dess har flaggan varit en symbol för nationell enighet och sammanhållning.
Detta är vad en AI vet om Montenegro-flaggans historia
Montenegros nationella flagga användes första gången 1876 när Montenegro etablerade sig som ett självständigt land. Den består av en röd bakgrund med en gyllene örn i mitten. Sedan dess har flaggan bara modifierats något och är fortfarande landets symbol. År 2004 erkändes Montenegros flagga officiellt som den nationella flaggan.
Så här beskriver en AI Montenegro-flaggan
Montenegros nationalflagga består av en röd kvadrat med en gyllene örn i mitten. Örnen har ett gyllene kors på bröstet, som är fäst vid vingarna med en gyllene ring. Kvadratens bakgrund är uppdelad i fyra fält som vart och ett innehåller färgerna blått, vitt, rött och svart.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.