Flagga för Kirgizistan

Flagga Kirgizistan, Flagga Kirgizistan
Bildförhållande:
3:5
Vexillologisk symbol:
Nationell flagga på land och handelsflagga till sjöss
Land:
Kirgizistan
Kapital:
Bisjkek (tidigare Frunse)
Storlek:
198.500 km²
Befolkning:
5.081.429
Kontinent:
Asien
Språk:
Statsspråk: Kirgizistan; sedan maj 2000 även ryska
Valuta:
Kirgizistan Som (KGS)
Flaggan antogs den:
02.03.1992

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.
Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Röd yta med en guldgul sol i mitten, som har 40 strålar; i mitten av solen finns en röd ring som korsas av två gånger tre linjer vardera.

Betydelse

Solens 40 strålar representerar de 40 kirgiziska hjältarna (eller 40 stammarna) som en gång förenades av den legendariske nationalhjälten Manas under hans röda flagga. Rött symboliserar mod. I mitten av solen finns en så kallad tunduk, som ska symbolisera taket på faderns tält. Kupoltaket visar trästolparna i ett traditionellt stäpptält (yurt) från nomadstammarna i regionen.

Anthem

Kompositör: Н. Давлесов (Nasyr Davlesov), К. Молдобасанов (Kalyi Moldobasanov) Textförfattare: Ж. Садыков (Djamil Sadykov), Ш. Кулуев (Eshmambet Kuluev)

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Kirgizistan.

Detta är vad en AI säger om Kirgizistan-flaggan
Kirgizistans flagga antogs den 3 mars 1992 och är en symbol för landets självständighet. Den består av tre horisontella ränder som representerar färgerna rött, vitt och grönt. Den övre röda randen symboliserar det förflutna, den mellersta vita randen symboliserar nutiden och den nedre gröna randen symboliserar hoppet om en bättre framtid.
Detta är vad en AI vet om Kirgizistan-flaggans historia
Kirgizistans flagga antogs den 3 mars 1992 när landet förklarade sin självständighet från Sovjetunionen. Den är en kombination av de mongoliska och turkiska folkens flaggor och består av tre jämnt fördelade ränder i rött, vitt och grönt. Flaggan har ett centralt emblem som är en symbol för kirgizisk kultur och historia.
Så här beskriver en AI Kirgizistan-flaggan
Kirgizistans nationalflagga är en rektangel med ett blått fält i övre vänstra hörnet med en gul sol- och halvmånesymbol. I det nedre högra hörnet finns ett rött fält med en svart dubbelhövdad örn. Den dubbla örnen är en symbol för landets enhet. Flaggan är uppdelad i fyra lika stora rutor, som var och en representerar Kirgizistans traditionella färger: Rött, svart, gult och blått.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.