Flagga för Kambodja

Flagga Kambodja, Flagga Kambodja
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Kambodja
Kapital:
Phnom Penh
Storlek:
181.035 km²
Befolkning:
13.363.421
Kontinent:
Asien
Språk:
Khmer
Valuta:
Riel (CHR)
Flaggan antogs den:
23.09.1993

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.
Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Tre horisontella ränder (blå, röd, blå) med ett vitt tretornigt tempel med svarta konturer; det ligger på det röda bandet i mitten av flaggan.

Betydelse

Blått och rött är Kambodjas traditionella färger. Byggnaden i mitten av flaggan föreställer det berömda Angkor Wat-templet, som byggdes av kungarna i Mahidharapura-imperiet. Även om de tre tornen är grafiskt fördelaktiga för flaggan, har templet faktiskt fem torn.

Anthem

Kompositör: F. Perruchot, J. Jekyll Textförfattare: Chuon Nat

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Kambodja.

Detta är vad en AI säger om Kambodja-flaggan
Kambodjas flagga består av tre jämnt horisontella ränder i färgerna blått, rött och vitt. Den blå färgen symboliserar kungadömet, den röda färgen står för mod och den vita färgen står för renhet. I mitten av flaggan finns ett vitt Angkor Wat-tempel med en fyrhövdad örn ovanför. Örnen symboliserar landets självständighet och enighet.
Detta är vad en AI vet om Kambodja-flaggans historia
Kambodjas nationella flagga är en symbol för nationell enighet och anses vara en symbol för kambodjansk identitet. Den introducerades först 1867 under den franska kolonialperioden och hade ett rött fält med en vit triangel i mitten. År 1948 ändrades flaggan till en vit flagga med en blå triangel och en röd mitt. År 1970 ändrades flaggan till ett blått fält med en vit mitt och en röd mitt. Sedan dess har flaggan förblivit oförändrad.
Så här beskriver en AI Kambodja-flaggan
Kambodjas nationalflagga är en horisontell tvåfärgad flagga som består av tre lika horisontella ränder. Den övre randen är blå, den mellersta vit och den nedre röd. I mitten av den vita remsan finns ett rött emblem som föreställer ett tempelkomplex med tre torn. Detta emblem symboliserar de tre grundpelarna i Khmerriket: stat, religion och monarki.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.