Flagga för Chile

Flagga Chile, Flagga Chile
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Chile
Kapital:
Santiago de Chile
Storlek:
756.627 km²
Befolkning:
15.823.957
Kontinent:
Sydamerika
Språk:
Spanska
Valuta:
Chilensk peso (CLP)
Flaggan antogs den:
17.10.1817

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Chile Autoflagge 30x45 cm

Chile Autoflagge 30x45 cm

4,90 €

Visa i butik
Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Chiles flagga infördes den 17.10.1817. Den visar två horisontella ränder i vitt och rött, och i den vita randen på stavsidan en blå kvadrat med en vit femuddig stjärna. Det röda står för det blod som spilldes för att vinna självständighet, det vita för snön på Andernas bergstoppar och det blå för himlen över Chile. Den vita stjärnan tolkas som frihetens stjärna, och representerar också landets ära och framsteg. Flaggan är en förenklad form av den amerikanska star-spangled banner och sägs ha beställts av krigsministern Zenteno efter att ha designats av den engelske målaren Charles Wood. Färgerna härstammar dock nästan säkert från en av den första republikens flaggor ("Patria Vieja").

Det nationella vapnet antogs 1834 och har samma färger som flaggan. Den utformades av krigsministern Zenteno. Under skölden finns en banderoll med mottot "Por la Razon o la Fuerza" => "Med förnuft eller kraft", som härstammar från tiden för striderna mot spanjorerna. Sköldhållarna är en andinsk hjort (Huemul) och en kondor.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Två lika horisontella ränder (vit, röd); till vänster finns en blå rektangel som går halvvägs upp på flaggan och bär en vit femuddig stjärna; blå symboliserar himlen, vit de snötäckta Anderna och röd det blod som spilldes i kampen för självständighet. Den amerikanska flaggan har tjänat som förebild för utformningen av flaggan.

Anthem

Kompositör: Ramon Carnicer i Batlle Textförfattare: Eusebio Lillo Robles, Bernardo de Vera y Pintado

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Chile.

Detta är vad en AI säger om Chile-flaggan
Den chilenska flaggan infördes den 18 oktober 1817 och är en av de äldsta flaggorna i Latinamerika. Den består av två lika stora horisontella ränder, blå upptill och vita nedtill, och en röd kvadrat i mitten. I den röda kvadraten finns en vit femuddig stjärna, som är en symbol för frihet.
Detta är vad en AI vet om Chile-flaggans historia
Chiles nationalflagga användes första gången 1817 när Chile blev en självständig nation. Den består av två horisontella ränder, en vit övre rand och en röd nedre rand, som förenas av ett blått band med vita stjärnor. Denna design erkändes officiellt som den nationella flaggan 1834 och har förblivit oförändrad fram till idag.
Så här beskriver en AI Chile-flaggan
Chiles nationalflagga består av två horisontella ränder i färgerna blått och rött och en vit stjärna i mitten. Den övre randen är blå och den nedre randen är röd. Den vita stjärnan i mitten står på en blå bakgrund och symboliserar landets ledarskap och hopp. Den vita stjärnan är också symbolen för Chiles oändliga frihet.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.