Flagga för Bosnien och Hercegovina

Flagga Bosnien och Hercegovina, Flagga Bosnien och Hercegovina
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land
Land:
Bosnien och Hercegovina
Kapital:
Sarajevo
Storlek:
51.129 km²
Befolkning:
4.007.608
Kontinent:
Europa
Språk:
Bosniska-Serbiska-Kroatiska, med latinskt (bosniska/kroatiska) och kyrilliskt alfabet (serbiska)
Valuta:
Marka (BAM)
Flaggan antogs den:
03.02.1998

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Man ansåg att den tidigare flaggan var för "bosnisk" och inte representerade de andra nationaliteterna. Därför beslutade man att använda en design som inte visade någon nationell symbolik, ett mörkblått fält med en rätvinklig gul triangel och en linje av vita stjärnor längs triangelns diagonala sida. Ursprungligen var dock den blå färgen planerad som FN:s blå. Stjärnorna ska påminna om Europas flagga, och den gula likbenta triangeln representerar de tre stora jämlika befolkningsgrupperna i landet. Gult är också solens och fredens färg. Det nya statsvapnet infördes den 20 maj 1998. Det är utformat efter nationalflaggan, men innehåller två stjärnor mindre.

För muslimer finns en grön-vit-grön flagga med en grön inramad vit halvmåne i mitten. Grönt och halvmånen representerar islam, vitt står för fred. Sedan 1996 finns det en flagga för den bosnisk-kroatiska federationen uppdelad i tre vertikala ränder i rött, vitt och grönt. Den vita remsan innehåller också en vapensköld. Flaggan innehåller en bosnisk, en kroatisk och en europeisk symbol.

Serbiska republikens (Republika Srpska) flagga härstammar från den serbiska flaggan, men örnen är på en blå bakgrund och bär en krona. Normalt visas dock bara den horisontella röd-blå-vitrandiga flaggan, eller kompletteras med det gyllene korset med de fyra gyllene flintorna.

Kroaternas republik (kanton) Herzeg-Bosna använder den kroatiska flaggan med en något modifierad kroatisk vapensköld.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Anthem

Kompositör: Dušan Šestić Textförfattare: n/a

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Bosnien och Hercegovina.

Detta är vad en AI säger om Bosnien och Hercegovina-flaggan
Bosnien och Hercegovinas nationella flagga består av en blå bakgrund med en gul triangel och en röd triangel. Flaggan antogs officiellt 1992 och är en symbol för nationell enhet för det bosniska folket. Den blå triangeln representerar landets europeiska rötter, medan den gula triangeln symboliserar den islamiska traditionen och den röda triangeln den kristna traditionen.
Detta är vad en AI vet om Bosnien och Hercegovina-flaggans historia
Bosnien och Hercegovinas nationella flagga infördes 1992 som en symbol för landets självständighet. Den består av en vit stjärna i ett blått fält som står på en gul triangel. Färgerna symboliserar de tre etniska grupperna i Bosnien och Hercegovina: blå står för muslimerna, gul för kroaterna och vit för serberna.
Så här beskriver en AI Bosnien och Hercegovina-flaggan
Bosnien och Hercegovinas nationalflagga är en triangulär fana som är uppdelad i tre lika stora horisontella ränder. Den övre randen är vit, den mellersta är blå och den nedre är röd. I mitten av fanan finns en gyllene sexuddig stjärna. Stjärnan är en symbol för det bosniska folkets enighet och solidaritet. Flaggan är en symbol för hopp och fred för landet.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.