Flagga för Azerbajdzjan

Flagga Azerbajdzjan, Flagga Azerbajdzjan
Bildförhållande:
1:2
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Azerbajdzjan
Kapital:
Baku
Storlek:
86.600 km²
Befolkning:
7.868.385
Kontinent:
Asien
Språk:
Azeri (turkiskt språk), sedan 1992 återigen latinsk skrift
Valuta:
Azerbajdzjansk manat (AZM)
Flaggan antogs den:
04.02.1990

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Azerbajdzjans flagga skapades i början av 1900-talet av poeten Ali Bey Hussein Zade, antogs av Musavatpartiet och antogs som statsflagga för det självständiga Azerbajdzjan den 25 augusti 1918. När Röda armén ockuperade landet 1920 antogs en röd flagga med guldinitialer för Azerbajdzjans socialistiska sovjetrepublik som bildades den 28 april 1920, och den bibehölls i denna form fram till bildandet av den transkaukasiska federationen med Azerbajdzjan 1922. Från 1922 till 1936 var federationens flagga också en röd flagga. Den var inte helt olik Sovjetrysslands flagga mellan 1918 och 1924. Stjärnan med hammaren och sickeln i var i flaggans liek, och i en halvcirkel runt den fanns federationens initialer. Efter federationens slut anslöt sig Azerbajdzjan till Sovjetunionen och antog en flagga som liknade de som alla sovjetrepubliker använde från 1937 och framåt, röda flaggor med guldinitialer, kompletterade med hammaren, sickeln och stjärnan i guld. År 1952 antogs en ny flagga. Det var en design av målaren K. M. A. Kjazimzade och var enfärgat rött med en smal horisontell blå rand i botten som föreställde Kaspiska havet. Nära flaggstången visade flaggan kommunismens symboler, hammaren, sickeln och den femuddiga stjärnan, i guld i mitten av den röda randen. Flaggan från 25.08.1918 återinfördes den 05.02.1991. Den visar tre horisontella ränder i blått, rött och grönt med en vit halvmåne och en vit åttauddig stjärna i den röda mittremsan. Den vita stjärnans åtta punkter representerar azerierna (Azerbajdzjan), turkarna, tatarerna, tre kazakiska stammar, uzbeker och turkmenerna. Det finns två teorier om tolkningen av färgerna: 1. Ljusblått symboliserar himlen, rött står för frihet och grönt för jordens bördighet. 2. Ljusblått är azerens färg och uttrycker därmed deras tillhörighet till gruppen turkfolk, rött står för kulturell utveckling och grönt för jordens bördighet. Färgen grön, halvmånen och stjärnan är också islamiska symboler.Azerbajdzjans nuvarande vapen antogs 1991. Den är rund och visar tre koncentriska cirklar i grönt, rött och blått. Ovanför detta, över allt, en stor åttauddig vit stjärna med röda flammor i mitten. De ska representera zarathustrismen respektive Bakus oljefält. Under vapenskölden finns en krans av ekgrenar och ax.

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Tre lika stora horisontella ränder (blått, rött, grönt), en halvmåne och en åttauddig stjärna i vitt i mitten av den röda randen.

Betydelse

Blått förknippas ofta med de turkiska folken. Den röda randen kan historiskt sett spåras tillbaka till europeiskt och (sovjetiskt) ryskt inflytande. Grön är islams färg. Den vita halvmånen och stjärnan kan spåras tillbaka till den historiskt sett nära kopplingen till Turkiet.

Anthem

Kompositör: Uzeyir Hajibeyov Textförfattare: Ahmed Javad

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.