Flagga för Angola

Flagga Angola, Flagga Angola
Bildförhållande:
2:3
Land:
Angola
Kapital:
Luanda
Storlek:
1.246.700 km²
Befolkning:
10.978.552
Kontinent:
Afrika
Språk:
Portugisiska (officiellt språk), Umbundu, Kimbundu, Mbundu, Kwanhama
Valuta:
Kwanza (AOA)

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Den nationella flaggan infördes den 11.11.1975 efter självständigheten från Portugal. Den är baserad på flaggan från MPLA, den framgångsrika befrielserörelsen, som hade en röd och svart flagga med en gul stjärna sedan 1964. Nu visar flaggan i mitten ett halverat kugghjul, en stjärna och en buskkniv. Rött står för det blod som spillts i befrielsekampen, svart står för Afrika, den mörka delen av jorden, och guld (gult) pekar på landets naturrikedomar. Kugghjulet symboliserar arbetarklassen, bushwhackers bönderna, stjärnan framsteg och internationalism. Angolas statsvapen, liksom flaggan, infördes 1975. Den visar också en huggare korsad med en hacka, vilket symboliserar arbete och början på den väpnade kampen. Ovanför vapnet finns den gula stjärnan. Dess fem punkter står för enighet, frihet, rättvisa, demokrati och framsteg. Den stigande solen under verktygen förkroppsligar den nya nationens födelse. Den öppna boken är en symbol för utbildning och kultur. Vapenskölden omges av en svart halv växel, samt majsplantor och kaffe- och bomullsgrenar. Det ändrades något 1992 när statens namn i det gyllene bandet under vapenskölden ändrades från "Repúblika Popular de Angola" till "Repúblika de Angola".

Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Två lika horisontella ränder (röd, svart) med ett centrerat gult emblem bestående av en femuddig stjärna och ett halvt redskap och en machete.

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Angola.

Detta är vad en AI säger om Angola-flaggan
Angolas flagga är en symbol för landets självständighet. Den antogs 1975 efter självständigheten från Portugal. Flaggan består av två horisontella ränder i färgerna svart och rött, på vilka det finns ett emblem i form av en gyllene stjärna.
Detta är vad en AI vet om Angola-flaggans historia
Angolas nationalflagga infördes 1975 när revolutionen i Angola inleddes. Den består av tre horisontella ränder i färgerna svart, rött och gult. Den svarta randen representerar befolkningens afrikanska ursprung, den röda randen symboliserar det blod som spilldes under revolutionen och den gula randen representerar landets resurser.
Så här beskriver en AI Angola-flaggan
Angolas nationalflagga består av två horisontella ränder i färgerna svart och rött. Den övre randen är svart och den nedre randen är röd. I mitten av flaggan finns en gyllene halvmåne och en gyllene femuddig stjärna. Halvmånen och stjärnan symboliserar landets enighet och hoppet om en bättre framtid. Den svarta randen representerar den afrikanska kontinenten och den röda randen representerar medborgarnas blodförlust i inbördeskrigen.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.