Flagga för Algeriet

Flagga Algeriet, Flagga Algeriet
Bildförhållande:
2:3
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Algeriet
Kapital:
Alger
Storlek:
2.380.000 km²
Befolkning:
32.129.324
Kontinent:
Afrika
Språk:
Arabiska, maziriska; lingua franca även franska
Valuta:
Algerisk dinar (DZD)
Flaggan antogs den:
02.07.1962

Lyssna på hymnen

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.

Bakgrundskunskap

Algeriets flagga visar två vertikala ränder i grönt och vitt, över vilka, "över allt", är en röd halvmåne med en röd femuddig stjärna. Den gröna färgen, halvmånen och stjärnan är symboler för islam, medan rött är socialismens färg. Den vita färgen står för rättfärdighet och renhet. Flaggan går tillbaka till frihetshjälten Abd el-Kaders (1808-1883) standar. Flaggan användes för första gången i antifranska demonstrationer 1925. Den antogs senare av Algeriska folkpartiet och 1954 av Nationella befrielsefronten (FLN). Den 3 juli 1962, på självständighetsdagen, hissades flaggan officiellt. Messali Haj anses vara den som skapade flaggan. Sedan 1962 - efter fransk heraldisk tradition - har Algeriet inte använt en vapensköld, utan ett statssigill. Till en början var det svartvitt, senare blev det även färgat. Det var runt och visade en röd stjärna och en röd halvmåne i mitten, ovanför halvmånen tre majskolvar, två statsflaggor och Fatimas hand, en symbol för lycka. Det hela omgavs av en krans av en palmkvist och en olivkvist. År 1971 infördes en vapensköld, vars sköld var modellerad efter statsflaggan. I den övre delen av vapenskölden skrevs förkortningen av statens namn på arabiska. År 1976 infördes ett nytt sigill. Förutom Fatimas hand och halvmånen med stjärnan visar det ett bergslandskap med den uppgående solen, industrianläggningar och jordbruksgrödor.

Två lika vertikala ränder (grön och vit); röd, femuddig stjärna i en röd halvmåne centrerad på gränsen mellan de två ränderna; halvmånen, stjärnan och den gröna färgen är traditionella symboler för islam, statsreligionen.

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Algeriet.

Detta är vad en AI säger om Algeriet-flaggan
Algeriets nationalflagga är en symbol för landets självständighet. Den infördes 1962 efter att Algeriet blivit självständigt från Frankrike. Flaggan är en symbol för Algeriets revolution och kamp för frihet och självständighet.
Detta är vad en AI vet om Algeriet-flaggans historia
Den algeriska flaggan infördes den 3 juli 1962, kort efter att Algeriet blivit självständigt från Frankrike. Flaggan består av två jämnt fördelade ränder, grön och vit, och en röd halvmåne och stjärna i mitten. Färgerna representerar landets koppling till islam och symboliserar hopp och minnet av de algeriska offren i kampen för självständighet.
Så här beskriver en AI Algeriet-flaggan
Algeriets nationalflagga är grön, vit och röd och har en röd femuddig stjärna i mitten. Det gröna bandet representerar landets hopp och tillväxt. Det vita fältet symboliserar det algeriska folkets enhet och renhet. Den röda strimman står för det blod som spilldes i kampen för självständighet.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.