Flagga för Qatar

Flagga Qatar, Flagga Qatar
Bildförhållande:
11:28
Vexillologisk symbol:
Nationalflagga på land och till sjöss
Land:
Qatar
Kapital:
Doha
Storlek:
11.437 km²
Befolkning:
840.290
Kontinent:
Asien
Språk:
arabiska
Valuta:
Qatar Rial (QAR)
Flaggan antogs den:
08.07.1971

Lyssna på hymnen

Bästsäljare från vår flaggbutik

Flaggbilder får gärna användas. Men ange en länk till www.nationalflaggor.se som källa.
Text med tillstånd av Flaggenlexikon.de

Kastanjebrun med en bred vit rand längs sidan av flaggstången.

Betydelse

Tidigare var Qatars flagga röd, precis som Bahrains flagga. Röda var de historiska flaggorna för de kharijitiska muslimerna, som utgör den absoluta majoriteten i både Qatar och Bahrain. De två länderna, som idag är självständiga, är historiskt nära sammanlänkade. Vit färg i flaggan symboliserar fred i Gulfområdet, där en röd flagga ofta uppfattades som en "piratflagga" på öppet hav före 1820. På 1920-talet uppmuntrade den brittiska kolonialmakten till att lägga till det vita elementet i flaggorna i de vänligt sinnade Gulfstaterna. Den rödbruna färgen i flaggan infördes 1948 och anses fortfarande vara det främsta kännetecknet för Qatars och Bahrains flaggor. Dessutom har Qatars flagga nio vita tänder (inte fem tänder som i Bahrains flagga).

Anthem

Kompositör: عبد العزيز ناصر العبيدان (Abdul Aziz Nasser Obaidan) Textförfattare: مبارك بن سيف آل ثاني (Sheikh Mubarak bin Saïf al-Thani)

Flaggans färger

Kastanienbraun
HEX
#8A1538
RGB
138, 21, 56
CMYK
21, 100, 7, 52
RAL
3003
Pantone
222
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010

Det är vad ChatGPT vet om flaggan för Qatar.

Detta är vad en AI säger om Qatar-flaggan
Qatars flagga är en symbol för landets nationella enighet och stolthet. Den består av en vit triangel med en röd sexuddig stjärna. Flaggan antogs officiellt för första gången den 9 juli 1971. Qatars flagga är en symbol för landets framsteg och utveckling.
Detta är vad en AI vet om Qatar-flaggans historia
Qatar fick sin första nationella flagga 1932. Flaggan hade en vit kvadrat i övre vänstra hörnet och tre svarta ränder på en vit bakgrund. År 1949 förnyades flaggan och en svart halvmåne och en femuddig stjärna lades till. År 1971 ändrades flaggan igen för att förenkla flaggmönstret. Sedan dess har den inte förändrats och är Qatars flagga idag.
Så här beskriver en AI Qatar-flaggan
Qatars nationalflagga är en vertikal triangel med en vit bas och en röd rand i toppen. Den vita delen av flaggan är dekorerad med en svart vertikal halvmåne och en femuddig stjärna. Det röda bandet innehåller totalt åtta vita stjärnor. Flaggan symboliserar landets önskan om självständighet och frihet. Den representerar också kopplingen till den islamiska religionen, eftersom halvmånen och stjärnan är en symbol för islam. De åtta vita stjärnorna representerar de åtta principer som Qatars regering följer.

Upptäck något nytt

Slumpmässiga flaggor från vår stora flaggdatabas. Låt oss överraska dig.